15
04 2014
1332

Mai multe asociaţii de producători agricoli ameninţă cu proteste

Asociaţiile de producători agricoli din Republica Moldova ameninţă că vor ieşi la proteste în prima decadă a lunii mai, dacă autorităţile nu vor reacţiona la solicitările lor. Anunţul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către reprezentanţii producătorilor agricoli, informează MOLDPRES. Potrivit preşedintelui Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli, Alexandru Slusari, majorarea preţurilor la carburanţi nu este justificată şi denotă o lipsă de transparenţă pe piaţa produselor petroliere.
“Din cauza scumpirii motorinei, fermierii au înregistrat pierderi de aproximativ 200 de milioane de lei”, a declarat Slusari.
Aceeaşi sursă a menţionat că agricultorii optează pentru modificarea legii privind piaţa produselor petroliere, astfel încît să fie aplicată o nouă metodologie de calculare a adaosului comercial pentru motorina importată şi în baza căreia fermierii să obţină dreptul de a import direct motorina în scopuri agricole. Reprezentanţii agricultorilor afirmă că s-au adresat premierului Iurie Leancă în vederea soluţionării acestor probleme, dar nu au primit vreun răspuns. Solicitat de agenţie, purtătorul de cuvînt al premierului, Liliana Viţu, a informat că Iurie Leancă a primit sesizările agricultorilor şi le-a redirecţionat ministerului Economiei. La rîndul său, vice-ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a afirmat că se află în afara ţării şi va comenta situaţia cînd va reveni. Totodată, ieri, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat că unele companii petroliere de pe piaţa Republicii Moldova vor reduce în această săptămînă preţurile la carburanţi. De cealaltă parte, reprezentanţii companiilor petroliere au declarat că o ieftinire a carburanţilor nu este posibilă din cauza costurilor mari de import a acestor produse. De la începutul acestui an, companiile petroliere au ridicat de două ori preţurile la carburanţi. Ultima majorare s-a produs la începutul lunii martie, cînd benzina s-a scumpit cu 70 de bani, iar motorina cu 50 de bani per litru. Astfel, preţul la pompă la cea mai solicitată benzină cu cifra octanică A95 la staţiile PECO a ajuns la 18,47 lei pentru un litru, iar motorina costă 17,69 lei pentru un litru.

via www.moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.