14
04 2015
756

Măsuri anticriză în Transnistria. Firmele off-shore vor plăti impozite

Guvernul de la Tiraspol a pregătit un proiect de lege ce cuprinde mai multe măsuri anticriză menite să crească acumulările la bugetul regiunii și să deblocheze situația legată de importuri și exporturi. Inițiativele urmează a fi dezbătute de sovietul suprem și vor intra în vigoare imediat după aprobare.

Autoritățile transnistrene propun ca agenții economici care și-au tăinuit veniturile să fie „amnistiați”. Adică, firmele care au indicat venituri mai mici în rapoartele financiare depuse la inspectoratul fiscal pentru anii precedenți vor putea „să-și legalizeze banii”.

Vor putea să depună o nouă declarație și să achite impozite de zece ori mai mici decât mărimea amenzilor care se pot aplica în cazul în care ar fi depistate fraude. Potrivit legislației transnistrene, în fiecare trei ani, firmele trec un control fiscal și, în cazul în care sunt depistate venituri nedeclarate, se achită amenzi egale cu suma banilor tăinuiți.

O altă propunere îi vizează pe constructori. Firmele care vor construi imobile locative până la sfârșitul anului 2016 vor fi scutite de plata impozitelor, iar cetățenii care vor cumpăra apartamente în aceste blocuri nu vor achita impozitul pe proprietate.

Pentru a reduce șomajul, se propune ca agenții economici care vor face angajări să plătească un impozit social de două ori mai mic – 12% în loc de 25% pentru fiecare angajat.

Pentru producătorii autohtoni, care folosesc în proporție de 70% materie primă din regiune, va fi micșorat cu 10% impozitul pe venit.

De asemenea, transnistrenii intenționează să impoziteze firmele off-shore care scot bani din regiune.Din republică sunt extrase permanent sume enorme de bani și cea mai mare parte pleacă în zone off-shor sub formă de dividende obținute de investitori. Se fac operațiuni netransparente. Se propune ca astfel de organizații să devină plătitoare de impozite, a explicat Ala Skibenko, directorul serviciului fiscal de stat din Transnistria.

Autoritățile de la Tiraspol mai propun să fie completată lista produselor cu „prețuri restrictive”. Astfel, la unele produse de primă necesitate, vânzătorul va putea adăuga cel mult 30% la prețul angro de achiziție. În listă vor fi incluse: carnea, zahărul, peștele, ceaiul și mai multe legume și fructe.

În prezent, mai multe produse se importă din Ucraina. Hrivna s-a depreciat de trei ori, ceea ce înseamnă că produsele de pe rafturile magazinelor noastre trebuiau să se ieftinească brusc. Acest lucru nu s-a întâmplat. Nu vom mai permite astfel de speculații, a adăugat Ala Skibenko.

Amintim că regiunea transnistreană se confruntă cu o criză de proporții. În luna martie, autoritățile de la Tiraspol aveau datorii la plățile sociale de aproape 90 de milioane de ruble, aproximativ șase milioane de dolari. În primele trei luni ale anului, în bugetul Transnistriei au fost acumulate 209 milioane de ruble (19 milioane de dolari), cu 30% mai puțin față de perioada similară a anului trecut.

via | ziarulnational.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.