Știri

MBW 2020: Moldova are potențial investițional

În perioada 19-20 noiembrie curent, în țara noastră s-a desfășurat un important eveniment consacrat mediului de afaceri, promovării exporturilor și atragerii investițiilor – Moldova Business Week 2020. În condițiile impuse de pandemie, ediția din acest an a avut loc în format online, cu participarea a circa 1200 de reprezentanți ai asociațiilor de business, fondurilor investiționale, camerelor de comerț, investitorilor străini și oameni de afaceri din 70 de țări.
 
Organizatorii au oferit și paneluri de discuții, în calitate de experți fiind invitați specialiști internaționali și locali din diferite domenii.

 

Astfel, Binod Chaudhary, președintele Chaudhary Group, Nepal și CG Corp Global a menționat că noua normalitate este o mare oportunitate pentru mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, cu potențial nedescoperit de creștere și concurare cu țările bine dezvoltate.

 

Oamenii cunosc Moldova ca o țară agricolă, dar, pe lângă terenurile fertile și vinurile delicioase de înaltă calitate, țara voastră a dezvoltat sectoare promițătoare care merită a fi luate în considerare pentru oportunitățile de investiții. Sunt foarte impresionat de sectorul TIC care, din anul 2005 până în prezent, a crescut de 40 ori și consider aceasta drept una dintre cele mai mari povești de succes ale țării, a menționat expertul.

 

Stefan Kratzsch, Industrial Development Officer, UNIDO, a afirmat că valorificarea digitalizării poate oferi o mai bună gestionare a resurselor și poate avea o contribuție socială mai înaltă.

 

M-am bucurat să aflu despre Proiectul TEKWILL – un mediu creativ care ajută startup-urile din Moldova să dezvolte proiecte sonore. Evenimente precum FinTech sunt, de asemenea, foarte promițătoare, fiind un sector ce poate atrage investitorii. Un alt sector care ar putea fi interesant pentru investitorii de impact este agricultura ecologică, iar Moldova folosește doar 4 % din terenurile sale arabile în acest scop, a menționat speakerul.

 

În cadrul panelului dedicat sectorului IT, la care a participat Vitalie Tarlev, secretar de stat al MEI, precum și reprezentanți ai businessului din acest sector, a fost menționat progresul înregistrat de acest domeniu în ultimii ani. În prezent acesta deține 8% din PIB, beneficiind de resurse umane înalt calificate și multilingve (peste 28 mii de angajați). Totodată, în anul 2019, Moldova IT Park a fost recunoscut de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) ca una dintre cele mai bune practici globale în promovarea și dezvoltarea ecosistemului IT.

 

În altă ordine de idei, Massimo Meloni, ofițer de afaceri economice, expert în politicile de investiții, a menționat că țara noastră prezintă o serie de avantaje economice ce urmează a fi valorificate, cum ar fi poziția geografică favorabilă între est și vest și un climat de investiții de înaltă calitate. Expertul consideră că este necesară dezvoltarea și „remodelarea” regimului zonelor economice libere,  accentuarea deosebită a legislației specifice investițiilor și concentrarea pe investitorii și proiectele care pot ajuta țara să realizeze obiectivele de digitalizare și sustenabilitate.

 

La rândul său, Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID Moldova, consideră că țara noastră ar un potențial enorm și a îndemnat investitorii să descopere „pietrele ascunse” ale Moldovei cum ar fi tineretul, turismul vinicol, industria creativă și fructele moldovenești.

 

De asemenea, o parte importantă a ediției din acest an a evenimentului Moldova Business Week a fost dedicată sesiunilor de „pitching”, pe parcursul cărora zeci de companii autohtone din domenii strategice ale economiei au prezentat profilurile investiționale investitorilor locali și străini.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

799 vizualizări

Data publicării:

23 Noiembrie /2020 08:57

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Moldova Business Week | investiţii | mediu de afaceri

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon