10
08 2016
575

Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 142 mil. lei ($7,28 mil.) din plasarea VMS

La licitaţia de marţi, 9 august, emitentul VMS – Ministerul Finanţelor – a plasat valori mobiliare de stat în volum de 142 mil. lei, deşi propunerea a fost de 160 mil. lei. Indicele mediu al profitabilităţii a scăzut uşor şi a constituit 10,07%-11,24%.

Suma obţinută de emitent la buget, este mai mică decât volumul valorilor plasate la licitaţia de acum o săptămână cu 18 mil. lei. Rezultatele licitaţiei au demonstrat o creştere mare din partea băncilor a cererii la valorile mobiliare de stat. Astfel, la oferta de 160 mil. lei, cererea din partea băncilor a constituit 327 mil. lei.

Experţii susţin că cererea înaltă la VMS este determinată de faptul că în sectorul real al economiei nu există cerere la credite, din cauza stagnării în economie, lucru demonstrat de indicii de import şi export. Potrivit datelor oficiale, în primele şase luni ale anului 2016 exportul a ajuns la suma de $905,4 mil., ceea ce este cu 8,8% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut. Importul s-a redus cu 5,9%, până la $1,869 mlrd. faţă de ianuarie-iulie 2015.

Participanţii pieţei de capital susţin că Ministerul Finanţelor are posibilitatea să micşoreze profitabilitatea VMS până la 10% şi chiar mai jos.

La aceasta vor contribui semnificativ doi factori importanţi: pe de o parte, scăderea inflaţiei şi, pe de altă parte, obţinerea primelor tranşe ale asistenţei financiare externe. Ambii factori vor influenţa pozitiv indicele profitabilităţii şi volumul valorilor emise, care va trebui să scadă, — a explicat expertul.

El consideră că aceşti factori vor avea o influenţă şi mai mare în octombrie, când Guvernul şi Banca Naţională vor semna Memorandumul cu FMI. Existenţa Programului de cooperare cu Fondul pe un termen de trei ani, cu un suport financiar de $180 mil., va permite stabilizarea rapidă a finanţelor publice şi reducerea împrumuturilor Ministerului Finanţelor pe piaţa internă.

Emitentul are nevoie de astfel de împrumuturi doar pentru a stinge emisiunile valorilor mobiliare plasate anterior pe piaţă, — a remarcat liderul unei bănci, precizând că în curând profitabilitatea VMS va depăşi nivelul inflaţiei cu 1,5-3%.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.