27
09 2016
536

Ministerul Transporturilor a semnat acordul cu BEI de acordare a 52,5 mil. euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare

Documentul a fost semnat de șeful oficiului BEI în Moldova, Antonio Castello și ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

Șeful de la transporturi a menționat că banii sunt destinați achiziției de noi locomotive și modernizarea infrastructurii feroviare. Banii sunt oferiți pentru 15 ani, cu o rată anuală de 1,5%, iar toate angajamentele creditare față de BEI vor fi achitate de către Calea Ferată a Moldovei.

Prin semnarea acordului cu BEI a fost finalizată partea ce ține de proceduri tehnice pentru valorificarea și a banilor (52,5 mil. euro), oferiți anterior de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea acestui proiect.

Chirinciuc a spus că semnarea acorudlui cu BEI este și un semnal bun de restabilire a încrederii partenerilor externi față de Moldova, pentru că anume din cauza situației politice din țară și a crizei din sistemul financiar-bancar, implementarea acestui proiect de modernizare a CFM a fost tergiversată.

În total, CFM va primit de la BEI și BERD peste 100 mil. euro sub formă de credit pentru modernizarea infrastructurii feroviare. De asemenea, sub formă de grant, vom primi 5 mil. euro din Fondul de Investiții de Vecinătate al UE (NIF) și 250 mii euro din Fondul special al acționarilor BERD. Acești bani vor fi destinați achitării serviciilor consultanților și pentru implementarea sistemului informațional de management energetic (EMIS). Numărul exact al locomotivelor care vor fi cumpărate încă nu este clar, acest lucru de ofertele de preț de la companiile furnizoare, dar planificăm să cumpărăm în jur de 15 unități, a spus directorul general al CFM, Iurie Topală.

El a menționat că resursele creditare ale donatorilor vor ajunge pe conturile companiilor care vor câștiga licitațiile ce urmează să fie anunțate în timpul apropiat.

via | infomarket.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.