17
10 2016
1420

Modificări la Codul de procedură penală: instituțiile cu funcții de control pot primi dreptul de constatare a infracţiunilor

Toate instituţiile cu drept de control din Moldova ar putea avea dreptul de constatare a infracţiunilor, de ridicare a corpurilor delicte şi de arestare a persoanelor. Proiectul legii cu privire la modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare a fost elaborat la Procuratură şi a fost discutat la Guvern. Potrivit notei informative, peste 30 de instituţii, printre care Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenţei, Inspectoratul de Stat al Muncii, Moldsilva, Autoritatea Naţională de Integritate, Agenţia Medicamentului etc., vor fi abilitate cu dreptul de constatare a infracţiunilor. Astfel, ar urma să fie eliminate întârzierile în privinţa primelor acţiuni procesual-penale, necesare imediat după ce are loc o infracţiune. Având în vedere că instituţiile cu funcţii de control sunt numeroase şi domeniile acestora de activitate sunt diferite, considerăm că fiecare dintre autorităţile vizate urmează să dobândească atribuţii de organ de constatare doar pentru infracţiunile care au tangenţă cu domeniul în care sunt învestite cu funcţii de control, se precizează în document. Astfel, ar urma să se excludă situaţiile în care actele de sesizare sunt expediate urmăririi penale cu mare întârziere, când e mai greu să fie identificate probe, etc. Conform modificărilor propuse la Codul de procedură penală, instituţiile vor avea următoarele atribuţii:
  • să reţină făptuitorul,
  • să ridice corpuri delicte,
  • să solicite acte suplimentare necesare pentru constatarea infracţiunii,
  • să citeze persoane şi să obţină de la ele declaraţii,
  • să evalueze pagubele.
De asemenea, important este că procesul-verbal întocmit la faţa locului „constituie act de sesizare a urmăririi penale” şi nu va putea fi supus controlului pe calea contenciosului adminsitrativ. Proiectul legii urmează să fie supus votului în Parlament.


via | www.bizlaw.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.