Știri

Modificările la Legea privind controlul tutunului, publicate

Legea nr. 142 pentru modificarea unor acte normative prin care au fost introduse unele modificări în Legea nr. 278/2007 privind controlul tutunului și în Codul contravențional al RM a fost publicată în MO. Menționăm, prevederile legii vor intra în vigoare la șase luni după publicare – la 22 aprilie 2022.
 
Astfel, sub incidența Legii nr.278/2007 vor cădea și dispozitivele și accesoriile de utilizare, reîncărcare sau încălzire a produselor din tutun sau a produselor conexe,  care reprezintă un ansamblu de piese legate între ele într-un anumit fel, care îndeplinesc o funcție determinată într-un sistem ce permite aducerea acestora la temperatura optimă sau reîncărcarea acestora cu un produs din tutun și cu alți compuși sau lichid pentru produs conex pentru a putea fi consumate.

 

Potrivit documentului, prevederile ce țin de etichetarea și prezentarea produselor din tutun se extind și asupra produselor comercializate în magazinele duty-free și a țigărilor din tutun tăiat, cu capete tăiate sau cu muștiuc. Pe toate pachetele unitare de produse din tutun destinate plasării și vânzării în magazinele, barurile și restaurantele cu regim duty-free, se marchează prin metoda și în locul stabilite de producător, cu mențiunea „Doar pentru vânzări în magazinele duty-free”.

 

În același timp, regulile de prevenire a accesului minorilor la produsele din tutun și celor conexe se extind și asupra dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau reîncărcare a acestora.

 

De asemenea, se restabilesc reglementările aprobate în anul 2015 pentru cantitatea de nicotină de 20 mg per 1 ml. de lichid pentru țigaretele electronice, conform Directivei 2014/40 a UE. La momentul de față, potrivit art. 23, cantitatea maximă de nicotină care se conţine în lichidul din ţigaretele electronice şi din flacoanele de reumplere nu trebuie să depăşească 72 mg pentru 1 ml.

 

Totodată, se precizează că în cazul în care produsele din tutun sunt împachetate în pachete unitare din lemn, plastic, sticlă sau metal, se permite imprimarea avertismentelor de sănătate pe autocolante, care ulterior vor fi lipite pe suprafața pachetelor unitare, cu condiția ca acestea să fie nedetașabile.

 

În cazul încălcării prevederilor descrise supra, persoanele ce vor admite devieri vor fi sancționate conform prevederilor art.911 din Codul contravențional, care prevede amenzi de la 72 UC până la 300 UC, în funcție de încălcare.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

739 vizualizări

Data publicării:

26 Octombrie /2021 07:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

controlul tutunului | modificări și completari | codul contraventional

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon