13
08 2016
573

Moldova și Rusia vor discuta problema exportului în Asia Mijlocie prin Ucraina

La finele lunii august Moldova şi Rusia vor examina posibilitatea soluţionării problemei exportului produselor moldoveneşti în ţările Asiei Mijlocii prin Ucraina.

Acest fapt l-a comunicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare al RM, Eduard Grama, menţionînd că la ziua de astăzi exportul de produse moldoveneşti în Kîrgîzstan şi Kazahstan în tranzit prin Ucraina este imposibil, din cauza “războiului” comercial între Moscova şi Kiev şi instituirea de către partea rusă a interdicţiei traficului de mărfuri în ţările Asiei Mijlocii, dacă acestea sînt transportate tranzit prin Ucraina.

Ministrul a specificat că în această situaţie exportatorii moldoveni sînt constrînşi să identifice căi noi de furnizare a producţiei, dar ele sînt mai costisitoare. Spre exemplu, una dintre căile de alternativă pentru livrări este Portul Internaţional Giurgiuleşti.

Eduard Grama a spus că problema exportului producţiei moldoveneşti în ţările Asiei Mijlocii prin Ucraina a fost examinată recent la Moscova, în cadrul consultărilor privind elaborarea Foii de parcurs, care va reglementa relaţiile economico-comerciale între Moldova şi Rusia în diverse domenii. Este preconizat ca examinarea acestui subiect să continue în cadrul vizitei la Chişinău, în cea de-a doua jumătate a lunii august curent a primului viceministru al Dezvoltării Economice al Rusiei, Alexei Lihaciov.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.