14
03 2016
793

Moldova a majorat achizițiile de tehnică agricolă din Rusia

Livrările de tehnică agricolă din Rusia în Moldova s-au majorat în 2015, în comparație cu anul precedent, cu 36% — pînă la 7,6 mil. dolari. Totodată, țara noastră s-a situat anul trecut pe locul 4 în volumul total al livrărilor de mașini agricole din Rusia peste hotare, relatează Noi.md.

Potrivit mass-mediei ruse, acest fapt a fost menționat în cadrul întrevederii lui Andrei Agașkov, vicedirector pentru relațiile externe al Asociației „Rosagromaș”, cu Eduard Grama, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, unde părțile au examinat extinderea cooperării și realizării proiectelor comune.

Andrei Agașkov a menționat că Moldova, fiind o țară agrară, întotdeauna a prezentat interes pentru producătorii de tehnică agricolă din Rusia. „Noi vedem un mare potențial pentru extinderea cooperării bilaterale, majorarea livrărilor de tehnică agricolă, inclusiv a penetrării noilor companii ruse pe piața Moldovei”, a declarat vicedirectorul pentru relațiile externe al Asociației „Rosagromaș”.

Eduard Grama a relevat importanța stabilirii unor contacte pe termen lung cu producătorii ruși de tehnică agricolă și asigurarea țăranilor cu tehnică modernă, de înaltă productivitate.

În cadrul întrevederii au fost examinate și chestiuni ce vizează localizarea producerii tehnicii agricole ruse în Moldova, participarea companiilor ruse la evenimente expoziționale etc. Andrei Agașkov l-a invitat pe Eduard Grama să viziteze în octombrie curent cea mai mare expoziție internațională specializată de tehnică agricolă din spațiul postsovietic „Agrosalon”, care va avea loc la Moscova, la „Crocus Expo”.

Făcînd bilanțul întrevederii, Andrei Agașkov a menționat că, din mai multe motive, companiile ruse sînt interesate să muncească în Moldova, iar unul dintre ele îl constituie condițiile favorabile pentru afaceri și în acest sens le acordă un suport inestimabil reprezentanța comercială a Federației Ruse în Moldova, grație cărui fapt este mai simplu de stabilit relații pe termen lung cu partenerii.

Potrivit datelor Asociației „Rosagromaș”, cele mai solicitate de agricultorii din Moldova sînt combinele de recoltat cereale și adaptoarele agricole (grapele, cultivatoarele, stropitoarele și altă tehnică). În anul 2015 s-au comercializat combine de recoltat cereale în valoare de 3,24 mil. dolari, adaptoare agricole de 2,51 mil. dolari.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.