26
02 2014
1323

Moldova îşi va intensifica relaţiile de cooperare cu Polonia

La Ministerul Economiei s-a desfăşurat astăzi o şedinţă moldo-poloneză consultativă în vederea pregătirii vizitei la Chişinău a Premierului polonez Donald Tusk, ce va avea loc pe 28 martie. Şedinţa a reunit membrii unei delegaţii de la Varşovia conduse de viceministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Katarzyna Kacperczyk, ce se află la Chişinău în perioada 23-25 februarie şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Camerei de Comerţ şi Industrie, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, PNUD ş.a., transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ME. În cadrul şedinţei, prezidată de viceministrul Economiei Tudor Copaci şi viceministrul de Externe al Poloniei, Katarzyna Kacperczyk, s-a discutat despre oportunităţile de colaborare în domeniul eficienţei energetice între cele două state.
„Republica Moldova şi Polonia trebuie să se axeze pe dezvoltarea continuă a relaţiilor bilaterale, între aceste două state existînd o serie largă de oportunităţi de cooperare. Un accent important trebuie pus pe cooperarea în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile”,
a subliniat Tudor Copaci. Membrii delegaţiei poloneze s-au arătat interesaţi de a intensifica colaborarea comercială, interinstituţională între cele două state, de a face schimb de experienţă şi totodată de a investi în R. Moldova în domeniul eficienţei energetice. De asemenea, ei şi-au exprimat susţinerea faţă de interesul Moldovei de a prelua bunele practici europene în sfera eficienţei energetice, manifestîndu-şi interesul în dezvoltarea relaţiilor şi a schimbului de experienţă printr-o cooperare sporită. La şedinţă s-a discutat despre organizarea unui Forum Economic în cadrul vizitei Premierului Donald Tusk la Chişinău. De asemenea, a fost examinată importanţa grupului de lucru creat în cadrul Comisiei mixte moldo-poloneze, ce abordează subiecte privind sursele de energie regenerabilă, schimbul de experienţă în domeniul eficienţei energetice ş.a. Totodată au fost stabilite contacte între voievodatul Lublin si municipiul Bălţi şi s-a discutat despre eventuala constituire a Consiliului economic moldo-polonez şi semnarea unui acord de intenţii privind colaborarea bilaterală. Pe parcursul lunii februarie 2014 au avut loc o serie de întîlniri organizate de Comisia pentru cooperare economică moldo-poloneză. În cadrul evenimentelor ce s-au desfăşurat atît în Polonia, cît şi în Republica Moldova, au fost abordate teme ce ţin de cooperarea în diverse domenii cum ar fi consolidarea schimburilor comerciale, schimbul de experienţă în domeniul eficienţei energetice, racordarea legislaţiei moldoveneşti la acquis-ul comunitar şi intensificarea turismului între cele două ţări. În acest sens pe 7 februarie, la Varşovia, a fost semnat un nou protocol al Comisiei moldo-poloneze pentru cooperare economică.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.