12
03 2015
506

Moldova va dezvolta relaţiile bilaterale cu Cehia

Aspectele colaborării bilaterale dintre Republica Moldova şi Cehia în sectorul energetic au fost discutate la Praga de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, cu omologul său ceh Pavel Šolc. În cadrul întrevederii Valeriu Triboi şi Pavel Šolc au făcut un schimb de opinii privind situaţia din sectorul energetic al celor două state, precum şi implementarea unor proiecte reciproc avantajoase în sectorul respectiv.

Interconexiunea la sursele europene de energie electrică şi gaze naturale, constituie una din priorităţile noastre, deoarece ne va oferi mai multe soluţii pentru asigurarea securităţii energetice a ţării. Reieşind din aceste considerente, Republica Moldova este cointeresată în dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Cehia în domeniul energetic,- a spus Triboi.

Viceministrul industriei şi comerţului Pavel Šolc a apreciat eforturile Republicii Moldova în direcţia diversificării surselor de energie electrică, menţionând disponibilitatea autorităţilor din Republica Cehă de a susţine proiectele inovaţionale ale Executivului de la Chişinău.

În timpul aflării sale în Cehia, Valeriu Triboi se va familiariza cu procesul de modernizare şi funcţionare a centralei electrice din oraşul Planá nad Lužnic, activitatea companiei ”Invelt Servis”, altor întreprinderi din domeniu.

Conform ”Concepţiei de colaborare externă de dezvoltare a Republicii Cehe”, Republica Moldova este una dintre ţările prioritare pentru cooperare în perioada 2011 — 2017. Până la moment, prin intermediul diferitor proiecte, Republica Cehă a investit în ţara noastră circa 14 milioane de euro, iar investiţiile curente sunt de circa 2,5 milioane de euro.

via | www.tv7.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.