24
09 2014
777

Moldova va exporta în Belarus vinuri ecologice

Republica Moldova va exporta în Belarus vinuri ecologice. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, o declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, în cadrul întrevederii cu reprezentanții delegației belaruse din care au făcut parte conducători de întreprinderi, savanți care au sosit în Moldova pentru a studia producția vinurilor albe și roșii după tehnologii ecologice, relatează NOI.md.

Delegaţia din Belarus s-a întrunit în cadrul unei mese rotunde, la care au participat specialiști de vază în domeniul vitivinicol de la Institutul Viei și Vinului, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, responsabili de monitorizarea producţiei ecologice şi un agent economic producător de vinuri bio – compania „Vinăria din Vale”.

Vasile Bumacov a mulţumit partenerilor beloruşi pentru deschidere şi interesul manifestat pentru vinurile moldovenești, menţionînd că în Moldova există soluri care ne permit să producem vinuri de calitate, fără adaosuri chimice, și țara are capacităţi de producere a vinurilor ecologice.

Potrivit ministrului, exportul în Belarus este doar o primă fază care va permite vinificatorilor moldoveni şi cucerirea pieţei europene a vinurilor bio, o piaţă cu o capacitate în creştere.

Producția vinurilor ecologice implică cheltuieli mai mari, pentru că nu admite utilizarea fertilizanţilor artificiali şi a substanţelor chimice la tratarea vinurilor. O atenţie deosebită urmează să fie acordată transportării materiei prime şi păstrării produsului finit. Preţul de desfacere a vinului ecologic este mai mare decît a vinului obişnuit.

Agentul economic, care produce şi va exporta vinuri ecologice în Belarus, este compania „Vinăria din Vale”, care deţine peste 140 de hectare de viţă-de-vie cultivată conform metodologiei bio. „Vinăria din Vale” este sprijinită în procesul de îmbunătăţire a calităţii vinurilor produse în cadrul Programului de restructurare a sectorului vitivinicol „Filiera Vinului”, finanţat de Banca Europeană de Investiţii (suma totală a programului este de 75 de milioane de euro) şi implementat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

via www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.