Știri

Monitorizarea riscurilor de spălare a banilor și a transparenței acționariatului. Soluții IT

În Republica Moldova urmează a fi implementată o soluție IT ce va automatiza și eficientiza procesele de monitorizare a riscurilor de spălare a banilor și a transparenței acționariatului băncilor supravegheate. Evenimentul de lansare a sistemului a avut loc astăzi, 20 aprilie 2021, fiind prezentate principalele funcționalități prevăzute pentru viitoarea soluție IT, dar și obiectivele urmărite prin implementarea acesteia.



După cum a menționat Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, în condițiile numărului mare de tranzacții și a volumului enorm de date supraveghetorul are dificultăți în procesarea informației în regim manual, în baza de șabloane, fiind impusă necesitatea procesării automatizate a datelor în baza platformelor analitice moderne de date, care să sporească eficiența supravegherii.

Monitorizarea sectorului bancar, identificarea și evaluarea riscurilor și implementarea măsurilor de atenuare a acestora constituie nu doar o sarcină importantă, dar și adevărate provocări, îndeosebi în condițiile în care sectorul bancar este unul dinamic și necesită abordări tot mai prompte din partea supraveghetorilor, a menționat guvernatorul.



În ultimii ani, în vederea implementării standardelor internaționale,  au avut loc un șir de modificări legislative cu scopul reglementării activității băncilor în domeniul de prevenire și combatere a spălării banilor. Astfel, implementarea soluției informatice cu privire la monitorizarea transparenței acționariatului și analiza în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor vine în contextul reformelor realizate în ultimii ani în sectorul bancar din Republica Moldova.

Echipa BNM va depune în continuare eforturi pentru a impulsiona reformele în sectorul bancar, astfel implementarea noii soluții este menită să ridice la un nivel superior monitorizarea transparenței acționarilor în bănci și eforturile de prevenire și combatere a spălării banilor, a adăugat Octavian Armașu.

Soluția IT pentru automatizarea și eficientizarea proceselor de monitorizare a riscurilor de spălare a banilor și a transparenței acționariatului băncilor supravegheate reprezintă o premieră pentru regiune și va fi implementată cu suportul Proiectului „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).


În acest context, Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID în Moldova, a menționat că această soluție este una modernă, de ultima generație, care va spori capacitatea BNM-ului de a preveni și combate crimele financiare. 

În conformitate cu ultimele sondaje, corupția și spălarea banilor sunt o problemă pentru RM, iar finanțarea terorismului reprezintă un risc nu doar pentru sectorul financiar și stabilitatea sistemului bancar, dar poate să pericliteze și securitatea Republicii Moldova și bunăstarea cetățenilor. Dacă ne uităm la numărul foarte mare de tranzacții în sistemul bancar modern, monitorizarea lor este o responsabilitate importantă pentru toate instituțiile bancare centrale, în acest sens. Soluția IT va ajuta Banca Națională pentru a supraveghea sectorul financiar și pentru a preveni orice crimă financiară, a menționat directorul Misiunii USAID în țara noastră.

Reprezentanții companiei SAS, care vor implementa în următoarele 13 luni soluția IT, au menționat că sistemul va oferi soluții ample de depistare a criminalității economice, asigurând evaluarea proactivă a riscurilor și identificarea spălării banilor prin intermediul metodelor analitice avansate de rețea. Abordarea tehnologică a SAS și soluțiile de conformitate privind crimele financiare vor permite implementarea rapidă a metodelor analitice robuste și de prevenire a spălării banilor pentru a deține mai multă informație în momentul luării deciziilor de risc în timp real.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

661 vizualizări

Data publicării:

20 Aprilie /2021 16:15

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

spalare de bani | risc | banca

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon