Știri

Noi programe de suport pentru mediul de afaceri

Pe parcursul anului 2022 întreprinderile mici și mijlocii din țara noastră vor avea posibilitatea să acceseze noi programe implementate de Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Faptul a fost anunțat în cadrul unei conferințe organizată de Ministerul Economiei și ODIMM.
 
După cum a menționat directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea, în bugetul de stat pentru anul curent sunt aprobate mijloace financiare în sumă de 140 mil. lei pentru implementarea proiectelor gestionate de ODIMM, dar urmează discuții cu partenerii externi pentru a extinde resursele disponibile, astfel încât să sporească suportul oferit pentru dezvoltarea IMM-urilor.

 

Totodată, directorul ODIMM a trecut în revistă rezultatele implementării programelor în perioada decembrie 2021-ianuarie 2022, suportul nerambursabil sub formă de granturi acordat în această perioadă constituind 61 mil. lei, de care au beneficiat 297 de IMM-uri în cadrul programelor de stat pe care ODIMM le implementează, iar alte 60 de întreprinderi au obținut garanții pentru creditele contractate de la instituțiile financiare partenere.

 

În același timp, în anul 2021 au fost acordate 468 de garanții pentru creditele contractate din Fondul de Garantare a Creditelor, în volum de 388 mil. lei, ceea ce reprezintă circa jumătate din cele 971garanții oferite până în prezent.

 

Totodată, pe parcursul anului precedent au fost acordate garanții emise pentru companiile afectate de criza pandemică în sumă de 105 mil. lei, organizația intenționând să extindă acest instrument și pentru anul 2022.

 

De asemenea, au fost anunțate resursele financiare din bugetul de stat pentru anul 2022, disponibile separat pe fiecare program, după cum urmează:

  • Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1: 30 mil. lei
  • Programul START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă: 20 mil. lei
  • Programul Femei în Afaceri: 5 mil. lei
  • Programul de Creștere și internaționalizare: 15 mil. lei
  • Programul de Ecologizarea IMM: 15 mil. lei
  • Fondul de Garantare a Creditelor (FGC): (capitalizarea totală a creditelor 170 mil. lei) +15 mil. lei

 

Programele noi ce urmează a fi implementate pe parcursul anului curent  sunt A doua șansă;  Digitalizare; Clustere; Turism rural și Întreprinderi sociale,  acestea având un volum total de 35 mil. lei.

 

Pentru anul curent ODIMM are capacitatea de  a susține peste 1000 de IMM-uri pe partea granturi, iar pe partea de FGC  dispunem de capacități pentru a accesa afaceri în volum de peste 1 mld. lei, a adăugat directorul ODIMM.

 

La rândul său, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat că, în pofida crizelor cu care ne confruntăm, s-a reușit identificarea mecanismelor prin care să continuăm programele cu impact sporit pentru mediul de afaceri, dar și să lansăm programe noi care să susțină mediul de business. Totodată, ministrul a anunțat că urmează o restructurare a ODIMM pe partea de digitalizare a serviciilor, pentru a spori gradul de accesibilitate a acestora de către IMM-uri.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

952 vizualizări

Data publicării:

25 Ianuarie /2022 15:11

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

ODIMM | program | IMM | sustinere

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon