Știri

O altă clasificare a ÎMM pentru accesarea măsurilor de sprijin

Ajustarea valorilor ce servesc drept criterii pentru clasificarea întreprinderilor, stabilite în cap.II din Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, este scopul proiectului de lege elaborat de Ministerul Economiei, analiza impactului asupra acestuia fiind propusă pentru consultări publice. Autorii documentului consideră că implementarea prevederilor proiectului va asigura antreprenorilor accesul la instrumentele disponibile de susuținere a afacerilor.
 
Astfel, drept întreprinderi micro ar putea fi definite cele care realizează o cifră anuală de afaceri sau dețin active totale de până la 18 mil. lei. La moment, în această categorie sunt incluse cele cu până la 9 salariați și care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 9 mil. lei.

 
În același timp, se propune majorarea cifrei de afaceri și a activelor de la 25 mil. lei până la 50 mil. lei în cazul întreprinderilor mici.
 
Totodată, întreprinderile mijlocii sunt cele care au între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 50 mil. lei. Pentru menținerea acestui statut se propune  înregistrarea unei cifre anuale de afaceri sau deținerea activelor totale de până la 100 de mil. lei.
 
Potrivit Analizei impactului de reglementare a proiectului, necesitatea modificărilor este importantă în contextul în care se atestă o diferență substanțială la nivel regional privind clasificarea agenților economici ca IMM, precum și din cauza faptului că se înregistrează un număr limitat al antreprenorilor eligibili pentru a beneficia de suport prin intermediul Programelor de stat destinate IMM-urilor, precum și alte eventuale mecanisme naționale/ internaționale.
 
Astfel, unul dintre obiectivele proiectului este creșterea anuală cu 5% a numărului de agenți economici clasificați ca ÎMM, care vor putea beneficia de susținere prin instrumentele disponibile, cum ar fi:  Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare; Programul de ecologizare a  IMM-urilor; Programul de transformare digitală etc. În acest sens, proiectul conține norma care prevede punerea în aplicare a documentului la momentul publicării, pentru ca întreprinderile care se vor încadra în definiția de ÎMM potrivit noilor criterii să poată obține cât mai urgent suport prin schemele de ajutor destinate ÎMM.
 
Autorii proiectului mai notează faptul că, pe parcursul celor 6 ani de la adoptarea Legii nr. 179/2016, realitățile economice au suferit modificări, inclusiv valoarea monedei naționale raportată la rata de schimb cu euro, cifrele-plafon stabilite fiind atinse mai ușor de către operatorii economici, ceea ce impune ajustarea lor.
 
Un alt factor esențial este și raportarea acestor sume la cuantumul salariului mediu lunar pe economie, ceea ce din nou scoate în evidență o neconcordanță semnificativă între nivelul existent la momentul adoptării Legii (5050 lei) raportat la cuantumul salariului mediului lunar pe economie din prezent (9900 lei).
 
Actualizarea valorilor de clasificarea a ÎMM urmărește și scopul ca un număr mai mare de întreprinderi să își mențină statutul de IMM-uri şi să le fie asigurată eligibilitatea în cadrul măsurilor de sprijin. Potrivit estimărilor pentru anul 2020 oferite de către Biroul Național de Statistică,  numărul ÎMM ar putea crește cu circa 805 unități. În acest sens, se preconizează că suma medie a granturilor oferite per companie pe parcursul anului 2020 ar fi fost de circa 170,5 mii lei, iar multiplicând această medie la numărul companiilor care vor putea accesa granturi urmare a modificărilor propuse, se estimează că ,doar prin intermediul Programelor implementare de ODIMM, ar putea fi acordată finanțare nerambursabilă în valoare de circa 137,3 mil. lei. 
 
 
Se menționează că modificările propuse sunt solicitate inclusiv de mediul de afaceri, fiind adresat un demers ministrului Economiei.
 
Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.
 
Notă: Clasificarea categoriilor entităților și grupurilor este ofeită și în art.4 din Legea contabilității și raportării financiare nr.287/2017.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

1034 vizualizări

Data publicării:

09 Iunie /2022 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

proiect de lege | IMM | clasificare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon