12
11 2015
2301

O nouă metodă de calcul a valorii salariului minim

Începând cu anul 2016, salariul minim pe ţară ar putea să se determine în funcție de nivelul salariului mediu lunar pe economia națională realizat în anul precedent celui de gestiune. Aceasta se va realiza în cazul în care un proiect pregătit de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va fi aprobat de Executiv și de deputați. Potrivit proiectului, cuantumul salariului minim pe țară se va reexamina anual la 1 mai și se va stabili prin hotărâre de Guvern, după cum urmează:
  • la 1 mai 2016 – în cuantum de 25 % din salariul mediu lunar pe economia națională realizat în anul precedent;
  • la 1 mai 2017 – în cuantum de 30 % din salariul mediu lunar pe economia națională realizat în anul precedent;
  • la 1 mai 2018 – în cuantum de 35 % din salariul mediu lunar pe economia națională realizat în anul precedent;
  • iar începînd cu anul 2019 salariului minim pe țară se va stabili în cuantum de 40% din salariul mediu lunar pe economia națională realizat în anul precedent.
Autorii proiectului propun ca stabilirea cuantumului concret al salariului minim pe țară suma determinată se va rotunji până la zeci, mijloacele financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de majorarea salariului minim pe țară fiind prevăzute în legea bugetului pe anul respectiv. Potrivit notei informative a proiectului, necesarul de mijloace bugetare în calcul lunar se estimează la circa 65 milioane de lei în 2016, 159 milioane de lei în 2017 și 172 de milioane de lei în 2018, iar în 2019 - 198 milioane de lei. Bani.md amintește că potrivit Legii salarizării, în prezent cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se stabileşte de Guvern după consultarea partenerilor sociali și se reexaminează anual, în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional.

via | bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.