Știri

ODIMM: credite pentru capital circulant garantate de stat

Recent Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a inițiat un proces de ajustare a acordurilor-cadru semnate cu băncile comerciale, în paralel fiind organizate instruiri pentru ofițerii de credit din cadrul băncilor partenere. În cadrul sesiunilor sunt explicate beneficiile oferite tuturor părților implicate în proces, condițiile de garantare, procesul de solicitare, monitorizare și executare a garanțiilor financiare.
 
Amintim, ODIMM a îmbunătățit condițiile produsului de garantare destinat ÎMM-lor afectate de criza pandemică, aria de aplicare a acestuia fiind extinsă semnificativ.

 

Astfel, ÎMM-le care au înregistrat orice diminuare a cifrei de afaceri în primele 9 luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent, pot beneficia de credite pentru capital circulant garantate de stat în proporție de până la 80%, cu scutirea de plata comisionului de garantare până la 31.12.2021.

 

În același timp, companiile care solicită credite investiționale pot beneficia de garanții cu o valoare de maxim 5 mil. lei, care acoperă până la 80% din credit, iar suma maximă a creditului nu va fi limitată.

 

În procesul de reactualizare a acordurilor-cadru, au fost resetate relațiile de parteneriat cu opt bănci comerciale, care acordă credite garantate de ODIMM. Totodată, 4 instituții bancare au beneficiat de consultanță în domeniul garantării creditelor, fiind instruite în acest sens circa 150 de angajați bancari.

 

Până la momentul actual prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii al ODIMM au fost acordate 464 garanții financiare în valoare de 196,7 milioane lei, care au asigurat debursarea creditelor în sumă de 575,2 milioane lei și au generat investiții în economie în valoare de peste 803,4 milioane lei.

 

FGC este singurul fond de garantare a creditelor din Republica Moldova și are misiunea de a asigura accesul la finanțare pentru întreprinderile autohtone prin emiterea garanțiilor financiare.

 

Instituții:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

877 vizualizări

Data publicării:

08 Decembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

ODIMM | creditare | banca comerciala | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon