Știri

Oportunitățile digitalizării în agricultură

Cum pot fi integrate soluțiile inovative, inclusiv digitalizarea, în sectorul agricol, care sunt perspectivele acestui domeniu în țara noastră și ce practici am putea prelua de la specialiștii din regiune? Acestea și alte subiecte au fost discutate în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței AgTech, care a reunit cei mai buni experți din sectorul agricol și digital.
 
Evenimentul este organizat de Agrobusiness cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), în parteneriat cu proiectul Tekwill, și are ca scop încurajarea producătorilor agricoli să treacă la un alt nivel, utilizând echipamentele moderne.
 

Este foarte importantă digitalizarea tehnologiilor agricole, în special în această perioadă. Suntem convinși că, folosind aceste tehnologii digitale inovative, producătorii agricoli din Moldova vor reuși să-și îmbunătățească produsele și să treacă peste toate provocările, inclusiv cele de mediu. Vreau să vă asigur de angajamentul nostru continuu în dezvoltarea noilor tehnologii, inclusiv în agricultură. Pentru a fi competitivi și a avea soluții bune, contează sinergia dintre tehnologiile informaționale și agricultură,  a menționat Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID.

 

Potrivit speakerilor, soluțiile digitale de ultimă oră (cum ar fi monitorizarea indicatorilor meteo, utilizarea diferiților indicatori de măsurare, sistemele inovative de irigare, aplicațiile inteligente pentru cercetarea terenurilor, scanarea și analiza plantațiilor cu ajutorul dronelor etc.) pot ajuta agricultori să obțină produse de calitate înaltă, chiar și în condiții complicate.
 
De asemenea, participanții susțin ideea că digitalizarea agriculturii trebuie tratată ca o necesitate, mai ales în cazul exporturilor, unde produsele noastre concurează cu cele din alte țări, care au un cost și o logistică mult mai ieftine în comparație cu cele ale producătorilor din țara noastră datorită tehnologiilor inovative, ceea ce îi face mult mai competitivi. Respectiv, digitalizarea este instrumentul ce ne ajută să minimizăm costurile.

Prima zi a conferinței a inclus patru paneluri de discuții ce țin de sistemele digitale aplicate în plantațiile multianuale în viticultură, pentru controlul calității lucrărilor și monitorizarea calității produselor și sisteme digitale Agrifood.

 

Astăzi, 3 martie, începând cu ora 10.00, puteți urmări cea de-a doua zi a conferinței, dedicată sistemelor digitale aplicate în culturile de câmp, în apicultură, precum și celor aplicate de instituțiile de stat și asociațiile de profil.

 

Evenimentul poate fi urmărit pe pagina agrobusiness.md, precum și pe privesc.eu.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

799 vizualizări

Data publicării:

03 Martie /2021 07:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Conferinţă | Agricultură | digitalizare | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon