31
07 2015
910

Parlamentul a aprobat în prima lectură 4 proiecte în susținerea agricultorilor

Patru proiecte de legi, cunoscut sub denumirea de „pachetul agricol” au fost adoptate de către Parlament în prima lectură. La acestea se vor alătura alte trei proiecte de legi care vor fi adoptate după investirea Guvernului, urmând ca tot pachetul să fie adoptat în a doua lectură abia în sesiunea de toamnă, informează Agora. Toate proiectele de astăzi au fost adoptate în unanimitate de voturi iar aleșii poporului s-au întrecut în a menționa despre importanța ramurii agriculturii pentru țară. Principalele prevederi ale proiectelor adoptate astăzi sunt după cum urmează
  • începând cu 1 ianuarie 2015, agricultorii să fie scutiți de TVA în cazul reinvestirii a 75% din venitul obținut în dezvoltarea propriei afaceri din domeniul agricol.
  • modificarea metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere și reglementează dreptul de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu.
  • modificarea cadrului juridic pentru a asigura participarea reprezentanților asociațiilor de profil și a producătorilor agricoli în consiliile de observatori care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole, inclusiv pentru proiectele naționale în agricultură.
  • termenul de plată se stabilește prin negocierea contractului, excepție la această normă fac carnea, laptele, ouăle, fructele, legumele și ciupercile proaspete, la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 30 zile calendaristice, din momentul livrării produselor.
Potrivit deputatului liberal Vladimir Cernat, unul din membrii comisiei, Comisia va lucra și în continuare iar în urma activității vor fi mai multe proiecte. Toate proiectele urmează să fie adoptate în lectură finală în sesiunea de toamnă, întrucât urmează să fie avizate de executiv.
via | agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.