20
10 2014
1113

Pas important în implementarea proiectului de modernizare a CET-Nord

Guvernul va aproba semnarea Acordului de finanțare cu BERD privind realizarea proiectului ”Sistemul Termoenergetic al municipiului Bălți
(CET-Nord)”

Prin acest Acord, Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda un împrumut suveran în valoare de 7 mil. euro pentru modernizarea CET-Nord. ”Monitorul Fiscal FISC.md” a informat că, în săptămîna precedentă, Consiliul directorilor BERD a susținut oferirea acestui împrumut.

Creditul este pe o perioadă de 15 ani, grație 2-3 ani, iar rata dobînzii LIBOR plus o marjă de 1-2% anual. Costul total al proiectului se estimează la 10 mil. euro. Circa 30%, adică, aproximativ 3 mil. euro vor fi alocate sub formă de grant de către Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu. Moldova a devenit recent contribuitoare la acest Fond și beneficiară de granturi din bugetul Fondului.

Proiectul de modernizare a CET-Nord are mai multe componente și presupune instalarea a trei motoare cu gaz pentru sporirea capacităţii blocului de ardere şi creşterea producerii energiei electrice cu aproape 60%. De asemenea, urmează să fie substituite pompele, ventilatoarele şi aspiratoarele de fum, care sunt în prezent în stare critică, inclusiv instalarea convertizoarelor de frecvenţă.

Totodată, va fi înlocuit cazanul pe cărbune cu un cazan pe bază de biomasă, instalate puncte termice individuale în 120 de clădiri din municipiul Bălţi.

Se apreciază, că implementarea proiectului va permite majorarea producerii de energie electrică și economisirilor de electricitate în cantități echivalente de 52 mil. lei pe an.

Totodată, vor fi diminuate emisiile de carbon (CO2) cu 12 650 tone anual, acest aspect fiind foarte important pentru îmbunătățirea mediului în municipiul Bălți.

Potrivit Ministerului Economiei, a fost elaborat un grafic preliminar pentru implementarea proiectului, care are drept scop preluarea tuturor sectoarelor implicate în modernizarea CET-Nord pînă la începerea sezonului de încălzire, precum și o evaluare a impactului social și de mediu ce ține de a implementării proiectului.

CET-Nord prestează servicii către 80 la sută din blocurile locative din municipiul Bălți, la circa 770 mii de consumatori.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.