02
06 2017
1625

Patenta de întreprinzător. Noi modificări

Guvernul a susţinut parţial un proiect de lege ce are drept scop eliminarea contradicţiilor între normele existente la prestarea unor servicii educaţionale cum ar fi – predarea şi medierea diferitelor discipline, cu excepţia muzicii, coregrafiei şi artelor plastice, cu instruire individuală sau în grupe cu un număr de până la 20 persoane.

Autorul iniţiativei propune excluderea din lista genului de activitate pentru care se percepe o taxă lunară pentru patenta de întreprinzător predarea disciplinelor menţionate.

Ca argument, autorul prezintă prevederile Codului Educaţiei, potrivit căruia, predarea şi meditarea unor discipline, cu excepţia muzicii, coregrafiei şi artelor plastic, reprezintă un mijloc de educaţie nonformală, care, potrivit Codului, se realizează prin activităţi organizate în familie, pe reţele sociale, activităţi de voluntariat etc.

Este vorba de iniţiativa legislativă a unui deputat, care a identificat o normă conflictuală între prevederile Codului Educaţiei şi prevederile Legii cu privire la patenta de întreprinzător.

În urma examinării de către instituţiile responsabile, se vine cu un accept parţial al acestei initiative. Astfel, se propune ca poziţia 2.13 din anexa Legii cu privire la patenta de întreprinzător să fie completată cu textul — fără eliberarea certificatului de competenţă pentru prestarea serviciilor de predare şi mediere a disciplinelor, a informat Ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Ca titlu de informare, vreau să menţionez că, în prezent, avem eliberate peste 720 de patente de aşa gen, majoritatea din ele fiind în zona rurală, deaceea nu considerăm judicios de a exclude acest gen de activitate din patenta de întrerpinzător, dar venim cu o concretizare prin care să eliminăm conflictul de norme, a mai adăugat Ministrul.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.