Știri

Pentru executarea ordinului ilegal va răspunde superiorul

Persoana care va executa un ordin sau o dispoziție vădit ilegală a superiorului fără a ști despre ilegalitatea actelor nu va fi amendată. Deputații au aprobat în ședința de ieri, 7 aprilie, cu 55 de voturi, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea Codului contravențional, ce are ca scop contracararea unor fenomene prin care se încalcă drepturilor constituționale ale persoanei fizice.
 
Astfel, este prevăzută completarea Codului cu art. 201, potrivit căruia nu va constitui contravenție fapta prevăzută de legea contravențională comisă de persoană în vederea executării unui ordin/dispoziție a superiorului  care sunt obligatorii pentru aceasta,  dacă persoana care le-a executat nu a știut că ordinul/dispoziția sunt ilegale. Răspunderii contravenționale pentru fapta săvârșită va fi supusă persoana care  a emis ordinul dat. Totodată, persoana care a comis intenționat contravenția în vederea executării ordinului/dispoziției vădit ilegale ale superiorului va răspunde în temeiuri generale, iar neexecutarea ordinului vădit ilegal va exclude contravenția pentru neexecutare sau producerea de daune în legătura cu această persoană.
 
Este important de menționat că dispozițiile articolului propus se vor aplica tuturor subiecților răspunderii contravenționale.
 
De asemenea, sunt prevăzute modificări în art. 295 din CC ce stabilește sancționarea în cazul încălcării regulilor de organizare și de ținere a contabilității, de întocmire și prezentare a situațiilor sau rapoartelor financiare. Astfel, de la 15-45 unități contravenționale până la 25-50 UC va fi majorată amenda aplicată persoanei cu funcție de răspundere pentru nerespectarea modului de ținere a contabilității și de aplicare a standardelor de contabilitate sau a normelor metodologice privind evidența contabilă și raportarea financiară, elaborare și aplicare a politicilor contabile. În cazul persoanei juridice amenda va constitui de la 50 la 75 UC.
 
În același timp, neîntocmirea documentelor primare şi a documentelor primare cu regim special ori nerespectarea cerinţelor de perfectare a acestora, cu excepția tranzacțiilor debitorului gajist înregistrat în calitate de plătitor TVA în cazul neeliberării facturii fiscale la comercializarea mărfurilor gajate în numele acestuia se va sancționa cu amendă de la 25 la 50 UC în cazul persoanei cu funcție de răspundere și cu amendă de la 50 la 75 UC aplicată persoanei juridice.
 
Deținerea de către entitate a activelor cu orice titlu, înregistrarea surselor de proveniență a acestora și a faptelor economice fără documentarea și reflectarea lor în contabilitate ar putea fi sancționată cu amendă de la 25 la 75 UC, aplicată persoanei cu funcție de răspundere, și cu amendă de la 57 la 100 UC în cazul persoanei juridice.
 
 
Pentru pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor contabile până la expirarea termenului de păstrare a acestora conform regulilor stabilite de Agenția Națională a Arhivelor sau nerestabilirea lor în termen de până la 3 luni din momentul constatării faptului respectiv (care la moment se sancționează cu 6-9 UC în cazul persoanei fizice și cu 12-18 UC aplicată persoanei cu funcţie de răspundere) ar putea fi majorată până la 10-15 UC și, respectiv, 20-30 UC.
 
Va crește și amenda pentru nerespectarea cerințelor legislaţie privind aplicarea conturilor contabile și înregistrarea în registrele contabile a faptelor economice, precum și a regulior privind efectuarea inventarierii, de la 3-6 UC în cazul persoani fizice la 5-10 UC, iar pentru persoana juridică acesta va constitui de la 10 la 20 UC.
 
Totodată, nerespectarea obligației privind auditarea situațiilor financiare (individuale și consolidate) va fi sancționată cu amendă de la 60 la 80 UC în cazul persoanei juridice.
 
Autorii mai propun completarea CC cu arti. 3137 ce va reglementa sancționarea cu amendă de la 120 la 200 UC, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate sau de a deține anumite funcții pe un termen de la 6 luni la un an, a conducătorului entității publice în cazul în care acesta nu va lua măsuri de asigurare a integrității în cadrul instituției.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1722 vizualizări

Data publicării:

08 Aprilie /2022 09:29

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

codul contraventional | proiect de lege | răspundere contravenţională

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon