Știri

Perspectivele horticulturii

Reducerea barierelor tarifare pentru exportul de produse horticole, elaborarea planului multianual de promovare a produselor horticole pe piețe-țintă (Asia, Orientul mediu, Federația Rusă etc.) crearea conceptului de utilizare în sinergie a brandului de țară „Pomul Vieții” și brandului ,,Moldova – un gust deosebit” pentru toate activitățile de promovare a produselor horticole, aprobarea de către Guvern a Programului Național de dezvoltare a sectorului agriculturii ecologice, oferirea suportului producătorilor la efectuarea investițiilor în infrastructura fizică aferentă exploatațiilor agricole sunt doar câteva dintre cele 70 de măsuri incluse în Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2021-2025. Acesta este aprobat de Executiv, Hotărârea nr.840 din 18 noiembrie 2020 fiind publicată în MO.
 

Programul are drept obiective generale  îmbunătățirea accesului la piețe, accelerarea dezvoltării sectorului horticol prin investiții și inovare, sporirea competitivității forței de muncă și a mediului de afaceri.

 

Programul a fost elaborat în baza unui amplu studiu de evaluare a situației actuale în sectorul horticol, estimare a potențialului și perspectivelor acestuia. Astfel, autoritățile își propun dezvoltarea instrumentelor de sprijin financiar și informațional pentru exportatori, pentru ca, până în anul 2025, exporturile de produse horticole să sporească cu 64%, consumul intern – cu 45 %, suprafețele pe care sunt cultivate produse ecologice – cu 10% etc.

 

Totodată, este preconizată modernizarea și eficientizarea tehnologiilor de producere pentru atenuarea rezilienței climatice asupra sectorului horticol. Respectiv, suprafața terenurilor irigate pentru horticultură urmează să crească până la 91,1 mii ha, iar a terenurilor protejate – până la 241,8 ha. În următorii cinci ani va fi facilitată integrarea lanțurilor valorice pentru produsele horticole, fiind asigurată majorarea capacităților de depozitare frigorifică și legumicolă cu 338 mii tone și a capacităților de sortare și ambalare – cu 45 mii tone. Aceste măsuri țin de implementarea obiectivului de accelerare a dezvoltării prin investiții și inovare.

 

Planul prevede că finanțarea în următorii cinci ani va necesita pentru oferirea suportului producătorilor la efectuarea investițiilor în infrastructura fizică aferentă exploatațiilor agricole 954 mil. lei, inclusiv 398 mil. lei din bugetul de stat, pentru stimularea irigării terenurilor noi pentru culturi horticole – 889 mil. lei (din bugetul de stat – 296 mil. lei), pentru înființarea plantațiilor multianuale intensive – peste 3 mld. lei (suportul statului – 651 mil. lei) etc.

 

Documentul poate fi consultat în MO din 11 decembrie 2020.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

1015 vizualizări

Data publicării:

14 Decembrie /2020 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

horticultura | plan de actiuni | Hotarire de Guvern | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon