Știri

Politică unică pentru stabilirea tarifelor serviciilor prestate de ASP

Tarifele la serviciile prestate pentru domeniile de competenţă ale Agenției Servicii Publice vor fi formate după o politică unică de calcul. În acest sens, Cancelaria de Stat propune spre consultări publice proiectul  hotărârii cu privire la serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice.
 
Proiectul prevede aprobarea:
  • Metodologiei de calculare a tarifelor pentru serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice;
  • Nomenclatorului serviciilor de bază prestate de către ASP și tarifele acestora;
  • Categoriillor serviciilor pentru care tarifele se aprobă de către Agenția Servicii Publice;
  • Categoriillor serviciilor prestate de către ASP cu înlesniri.
 
Astfel, cuantumul tarifelor pentru serviciile conexe, inclusiv cele prestate în condițiile piețelor concurențiale, se vor aproba de către conducerea ASP.  Totodată, tarifele pentru serviciile prestate de către ASP se reevaluează cel puțin o dată în an, după prezentarea rapoartelor pentru anul precedent, având în vedere următorii factori:
  • la calcularea costurilor/cheltuielilor cu personalul – ajustarea salariului, stabilit conform legislației în vigoare;
  • la calcularea costurilor/cheltuielilor materiale şi al serviciilor – cursul valutar şi indicele prețurilor de consum.
 
În Nomenclatorul serviciilor de bază prestate de ASP sunt incluse servicii de înregistrare a actelor de stare civilă și certificare a faptelor, de modificare a actelor de stare civilă, servicii de eliberare a documentelor de stare civilă (la solicitare), de înregistrare a cetățenilor RM la adresa de domiciliu și/sau de reședință temporară, de eliberare a actelor de identitate ale cetățenilor RM, de certificare a cheilor publice pentru buletinul de identitate electronic, de furnizare a informației din domeniul înregistrării și evidenței populației, din domeniul înmatriculării vehiculelor, servicii din domeniul cadastrului etc.
 
Costurile ce ţin de prestarea serviciilor cu titlu gratuit sau cu scutiri se vor acoperi din contul veniturilor ASP. În categoria serviciilor prestate cu înlesniri intră servicii prestate unor categorii de cetățeni ca participanții la cel de-al doilea război mondial, persoane cu dizabilități etc.
 
Documentul poate fi consultat până la 15 decembrie curent.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

564 vizualizări

Data publicării:

04 Decembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon