14
10 2014
1402

Polonia susţine Republica Moldova în dezvoltarea antreprenoriatului

Un grup de funcţionari publici din Republica Moldova studiază experienţa Poloniei în dezvoltarea strategiilor naţionale şi regionale de inovare, promovarea antreprenoriatului şi crearea de clustere, în cadrul unui training de instruire, ce are loc în zilele de 13-17 octombrie curent, la Varşovia, Polonia, informează MOLDPRES. Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), trainingul este organizat în cadrul proiectului "Sprijin pentru administraţia publică din Republica Moldova în scopul pregătirii realizării proiectelor de susţinere a creşterii competitivităţii şi potenţialului de dezvoltare a regiunilor", realizat de Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării (MID) din Polonia în parteneriat cu MDRC. Valoarea totală a proiectului constituie aproximativ 86 mii de euro.
Obiectivul trainingului este de a prelua experienţa Poloniei în elaborarea instrumentelor şi proiectelor de dezvoltare regională ce vor contribui la creşterea competitivităţii şi potenţialului de dezvoltare a regiunilor, inclusiv promovarea spiritului antreprenorial, dezvoltarea mediului de afaceri, susţinerea investiţiilor, a menţionat Valerian Bînzaru, şeful Direcţiei generale dezvoltare regionale a MDRC, şeful delegaţiei din Moldova.
De asemenea, sursa citată a accentuat că preluarea experienţei ţărilor europene va spori capacităţile autorităţilor publice din ţara noastră în gestionarea fondurilor europene. La rîndul său, Piotr Zygadlo, director adjunct al Departamentului de Coordonare a Strategiei şi a Politicilor de Dezvoltare din cadrul MID, a subliniat că antreprenorii sînt actorii importanţi în dezvoltarea economică la nivel local, regional şi local.
1/3 din suportul acordat Republicii Moldova ajunge direct la antreprenori şi la autorităţile publice locale. Vrem să-i susţinem în continuare, le oferim granturi şi împrumuturi, pentru că un mediu macroeconomic este foarte important, a precizat Piotr Zygadlo.
Polonia susţine Republica Moldova în promovarea dezvoltării regionale din anul 2012, în baza unui Memorandum de Înţelegere, iar pe parcursul anului curent asistenţa oferită ţării noastre s-a realizat prin intermediul proiectului de consolidare a capacităţilor administraţiei publice. Membrii delegaţiei moldave vor avea pe parcursul săptămînii întrevederi cu reprezentanţii Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării al Poloniei, precum şi se vor deplasa în Regiunea Wielkopolska, unde vor vizita proiecte de dezvoltare regională în derulare. La trainingul de instruire participă reprezentanţi de la MDRC, Agenţiile de Dezvoltare Regională, Ministerul Economiei, Camera de Comerţ şi Industrie, Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ODIMM), Academia de Administrare Publică, membri ai Consiliilor Regionale de Dezvoltare Regională şi reprezentanţi ai sectorului privat.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.