18
09 2015
910

Primarii vor mai multe surse financiare la bugetul local

Autorităţile locale solicită o reevaluare a tuturor imobilelor, o dată la trei ani, aşa cum prevede legislaţia. Ei spun că asta va permite stabilirea unui preţ real al acestora şi colectarea corectă a impozitelor.

Aceasta şi alte cerinţe au fost formulate în cadrul audierilor organizate de către Comisia Parlamentară pentru Administraţie Publică.

Primarii spun că valoarea cadastrală a imobilelor a fost stabilită acum 10 ani, iar din această cauză bugetele locale ratează, anual, zeci de mii de lei.

În anul 2006, până la evaluare în buget la articolul respectiv erau acumulate 80.000-90.000 de lei, după evaluare — 600.000 de lei. Astăzi acumulăm peste 600.000 de lei, dar încă nu s-a făcut această reevaluare, a spus primarul oraşului Străşeni, Valentina Casian.

O altă problemă invocată de primari este nivelul cheltuielilor pentru întreţinerea copiilor la grădiniţe.

Coeficientul respectiv trebuie să aibă careva rezerve pentru bugetul anului următor ca să nu ajungem că nu avem cu ce plăti salarii sau să oprim lumina, a declarat primarul oraşului Hânceşti, Alexandru Botnari.

O altă propunere ţine de stabilirea unei noi metode de colectare a impozitului pe venit.

Veniturile de la persoanele fizice să fie colectat la locul de domiciliu a persoanelor fizice şi argumentul principal este ca persoanele locuiesc acolo, în localităţile unde domiciliază şi respectiv ei beneficiază de servicii, a spus preşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Viorel Furdui.

Conducerea Congresului Autorităţilor Locale din Moldova solicită formarea unui grup de lucru, care va examina propunerile şi solicitările aleşilor locali. Ministerul Finanţelor a anunţat că este gata să le examineze.

Noi putem să dăm răspunsuri la acele întrebări care ţin nemijlocit de prevederile legii. Daţi propuneri pentru a fi examinate, a spus viceministrul Finanţelor, Maria Carauş.

Precedenta evaluare cadastrală a imobilelor a avut loc în 2005. Legislaţia prevede însă că evaluarea trebuie să fie făcută o dată la trei ani.

Primarii mai solicită ca o parte din banii colectaţi din taxa de drum să rămână în bugetele localităţilor, pentru dezvoltarea infrastructurii.

via | publika.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.