Știri

Produsele lactate: etichetarea conținutului

Lapte este doar produsul natural, care nu are nici un fel de adaosuri sau extracție, iar laptele crud este cel care nu a fost tratat termic la peste 40 de grade Celsius și nici nu a fost supus unui tratament cu efect echivalent. Totodată, produse lactate sunt derivate exclusiv din lapte, fiind adăugate unele substanțe necesare fabricației lor, cu condiția ca acestea să nu fie utilizate în vederea înlocuirii, totale sau parțiale, a vreunui component al laptelui. Guvernul a aprobat în ședința din 7 martie curent proiectul hotărârii cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru lapte și produsele lactate. Acestea se referă la laptele de consum şi produsele lactate provenite atât din producţia autohtonă, cât şi din import și nu se aplică produselor fabricate din colostru și produselor fabricate în gospodării individuale pentru consum propriu. Documentul prevede 82 de denumiri comerciale pentru produsele lactate. Obiectivul proiectului este de a stabili unele definiții, denumiri comerciale și cerințe comune aplicate pentru lapte și produse lactate destinate consumului uman și de a alinia prevederile naționale cu legislația comunitară europeană. Astfel, laptele de consum pasteurizat este laptele obținut printr-un proces de tratare la temperatură înaltă în timp scurt, nu mai scăzut de 72°C timp de 15 secunde sau orice altă combinație echivalentă sau printr-un proces de pasteurizare în cadrul căruia se utilizează diferite combinații de timp și temperatură pentru a se obține un efect echivalent. Conform cerințelor, laptele fermentat concentrat este laptele fermentat cu îndepărtarea zerului după fermentare, a cărui proteină a fost crescută înainte sau după fermentație până la minim 5,6%. Laptele de consum degresat este laptele tratat termic al cărui conținut de grăsime a fost redus la cel mult 0,50%. Prezența grăsimilor străine în lapte și produsele lactate sunt interzise. Denumirea produselor lactate obţinute prin reconstituire sau recombinare trebuie să includă şi menţiunea ,,reconstituit” sau ,,recombinat”, înscrise în mod clar pe ambalaj (de exemplu: „ smântână dulce recombinată”, ,,lapte de consum pasteurizat reconstituit”). De asemenea, proiectul conține și cerințe referitoare la transportare. Produsele lactate sub formă lichidă, sub formă de granule ori de pudră sau în vrac trebuie să fie transportate în recipiente sau containere/cisterne rezervate exclusiv transportului de produse lactate. Mijlocul de transport sau, după caz, remorca utilizate pentru transportul produselor lactate trebuie să fie echipate cu aparate de măsurare şi înregistrare a temperaturii corect calibrate şi verificate, pentru menținerea produselor la temperaturi corespunzătoare. Prevederile vor intra în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

2228 vizualizări

Data publicării:

13 Martie /2019 11:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

lapte | produse lactate | etichetarea produselor | Hotarire de Guvern | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon