Știri

„Profesia contabilă fără frontiere”

Pe data de 26 septembrie, a avut loc conferința internațională cu genericul „Dezvoltarea durabilă a profesiei în domeniul contabilității şi auditului: aplicarea celor mai bune practici în modernizarea programelor universitare prin intermediul cooperării şi parteneriatului cu ţările-membre ale Uniunii Europene” - eveniment organizat de Centrul Băncii Mondiale pentru Reforma Raportării Financiare (CFRR), în parteneriat cu Facultatea de Contabilitate a Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM). În cadrul conferinţei au fost abordate cele mai recente modificări ale Standartelor Internaţionale de Educaţie (SIE), rolul şi nivelul de implicaţie acestora în contabilitate, la fel şi aspectele practice privind implementarea lor în cadrul universităţilor.
„Conferinţa de astăzi este, de fapt, o continuare căutărilor noastre pentru nişte soluţii de îmbunătăţirea calităţii studiilor în domeniul contabilităţii şi auditului. Prin formatul său acest eveniment este o noutate pentru Moldova, reuşind să întrunească reprezentanţii mediului academic din Moldova și România, Ministerul Finanţelor, entităţile economice, companiile de audit, organismele profesionale naţionale şi internaţionale", a menţionat Valentina Paladi, Decanul Facultăţii de Contabilitate, ASEM.
„Este foarte important ca aceste cunoştinţe, acumulate din practicele internaţionale, în special din România, să fie realizate în mod practic şi eficient. E necesar, ca pregătirea universitară în domeniul contabilităţii să fie bazată pe dezvoltarea profesională continuă în baza standartelor şi rigorilor moderne. Astăzi ne-am întîlnit să analizăm în ce măsură şi prin ce metode sistemul nostru de învăţămînt poate aplica concepţiile de dezvoltare a curriculum-ului în domeniul raportării financiare în sectorul corporativ”, a subliniat Andrei Busuioc, specialist superior în managementul financiar, CFRR, Banca Mondială.
Reprezentanţii Facultăţii de Contabilitate şi Informatică de Gestiune (acreditată ACCA) din Academia de Studii Economice din București, au prezentat experienţa proprie de modernizare a sistemului de învăţămînt şi modul de educare în domeniul contabilităţii şi auditului, în scopul asigurării unei pregătiri academice adecvate şi dezvoltarea unor competenţe profesionale de calitate, precum şi principalele provocări întîlnite pe parcursul acestui proces.
„Contextul actual în care activăm, ne obligă la dezvoltarea dialogului şi la crearea unor parteneriate productive, și aici mă refer la întreprinderi, la organismele profesionale, dar și la alte universități. Pentru că profesia contabilă nu are frontiere, ceea ce înseamnă că trebuie să învățăm permanent unii de la alții. În acest sens procesul de aliniere şi acreditare la ACCA este unul greoi, de durată, însă foarte eficient. Pentru că e necesar să recunoaștem un lucru— fiecare universitate trebuie să crească abilitatea de a produce absolvenţi, care să îndeplinească cerinţele pieţii”, a accentuat Liliana Feleagă, profesor universitar, doctor ASE din București.
În anul 2012, Facultatea de Contabilitate din ASEM, cu suportul tehnic şi financiar al Băncii Mondiale a iniţiat procedura de acreditare a Facultăţii de către Asociaţia Contabilelor Experţi Certificaţi din Marea Britanie (ACCA), care va oferi absolvenţilor posibilitatea de a primi scutiri la o parte din examenele susţinute pe parcursul studiilor universitare în cadrul programelor ACCA.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova (ACAP)

2294 vizualizări

Data publicării:

27 Septembrie /2013 17:18

Domeniu:

Contabilitate

Etichete:

Contabilitate | ASEM | CFRR | Conferinţă

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon