16
08 2016
520

Programul controlului tutunului înaintat pentru consultări publice

Ministerul Sănătății a prezentat pentru consultări publice proiectul Programului Național pentru controlul tutunului pentru anii 2017-2021.

Proiectul documentului constă din 11 secțiuni și 35 de articole, include planul de acțiuni pentru implementarea Programului și desemnarea Consiliului Coordonator Național în domeniul controlului tutunului.

Potrivit proiectului, în următorii cinci ani se planifică racordarea legislației naționale în domeniul controlului fumatului cu prevederile convenției-cadru a OMS și cu legislația UE în domeniul controlului antitutun. În cadrul programului se planifică crearea unui sistem național pentru supraveghere și monitorizare în domeniul tutunului, care va acoperi sfera producerii, vânzării, promovării, politicii prețurilor, impozitarea produselor de tutungerie și amenzilor pentru încălcarea legislației în acest domeniu, precum și va urmări nivelul mortalităţii populației, provocate de consumul de tutun.

Este planificat că spre 2021, aproximativ 85% din populația fumătoare va fi acoperită de program, iar toți dependenții de tutun vor fi supuși tratamentului. Potrivit proiectului, până în 2018 va fi interzis complect accesul minorilor la produsele de tutungerie, va fi interzis fumatul în locurile publice, precum și vor fi create locuri de muncă fără fumat. Spre aceeași perioadă se planifică implementarea cerințelor pentru ambalare, publicarea avertismentelor pe pachetele de țigări, precum și a pictogramelor de avertisment etc.

În 2021 se pune drept sarcină asigurarea totală a contabilizării producției de tutungerie importate și controlului asupra comercializării ilegale de țigări. În cadrul programului, de asemenea, vor fi organizate campanii educative și informative pentru populație.

Conform estimărilor prealabile, realizarea Programului Național pentru control asupra tutunului ar putea costa peste 30 mil. lei. În Moldova se implementează primul Programul Național pentru control asupra tutunului pentru anii 2012-2016, bugetul căruia este de 29,6 mil. lei.

via | www.infomarket.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.