22
06 2015
655

Recolta de grâu din acest an va scădea simţitor

Seceta din acest an taie din producţia de grâu. Unii fermieri estimează că vor recolta cu până la 30 la sută mai puţine cereale decât anul trecut. Producătorii spun că grâul furajer, singurul rămas în stoc, poate fi cumpărat acum cu 2,2 lei kilogramul, iar cel alimentar, din producţie nouă, va costa nu mai puţin de 2,5 lei pentru un kilogram.

Fermierul Nicolae Moraru din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, cultivă cereale de aproape 20 de ani. Anul acesta, bărbatul a semănat aproape 700 de hectare de grâu.

Agricultorul spune că recolta va fi cu 50 la sută mai mică faţă de 2014, iar din cauza vremii toride, secerișul va începe cu două săptămâni mai devreme.

Anul trecut, noi am căpătat 37,5 centeri de grâu la hectar. Anul acesta preconizăm în jur de două tone, după rezultatele secetei de două luni, a explicat Nicolae Moraru.

Agricultorul mai spune că un kilogram de grâu va costa mai mult anul acesta.

Anul trecut, când făceam așa, tot atâtea boabe erau, fiindcă boabele au avut timp să se formeze. Erau grele ca plumbul, acuma parcă ții pene în palmă, a adăugat fermierul.

Autorităţile susţin însă că nu există motive de îngrijorare, iar recolta de grâu din acest an va fi suficientă pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării.

Cantitatea de grâu preconizată iniţial la trei 3,1 tone la hectar va fi în jurul mediei multianuale de 2,5-2,8 tone. Dacă multiplicăm la suprafaţa de grâu care o avem astăzi, noi practic vom recolta în jurul la 800.000 de tone, a declarat şeful de direcţie la Ministerul Agriculturii, Mihai Suvac.

În 2014, fermierii din Moldova au recoltat 1,1 milioane de tone de cereale, dintre care 65 la sută a fost grâu alimentar. Agricultorii au strâns, în medie, 3,5 tone la hectar, cu aproape 400 de kg mai mult decât în 2013.

Anual, Moldova are nevoie de aproximativ 400.000 de tone de grâu alimentar pentru panificaţie.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.