Știri
Reducerea poverii administrative asupra mediului de afaceri prin aplicarea Modelului Costului Standard
În deschiderea ciclului de sesiuni au fost adresate mesaje de salut de către Lilia Palii, Secretar General al Ministerului Economiei și Infrastructurii, și de Douglas Muir, Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.
Modelul Costului Standard (MCS) este o metodologie eficientă și transparentă de cuantificare a poverii administrative asupra afacerilor. Povara administrativă reprezintă un disconfort pentru companii, aceasta trebuie definită, explicată, cuantificată și redusă cu scopul de a îmbunătăți activitatea mediului de afaceri. Metodologia MCS este aplicată pe larg în Uniunea Europeană și, de asemenea, a fost reglementată de legislația națională a Republicii Moldova începând cu anul 2016. Reglementările prevăd că: ”ministerele, alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului, și autoritățile administrative autonome față de Guvern cu atribuții în domeniul reglementării activității de întreprinzător vor efectua anual evaluări ale principalelor domenii de reglementare, prin aplicarea MCS, pe care le vor prezenta Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru consultare și monitorizare.” (HG 307/2016, p.2).
În baza rezultatelor evaluărilor, instituțiile sus-menționate urmează să elaboreze și să prezinte spre aprobare Guvernului proiecte de modificare a cadrului normativ în vederea reducerii costurilor administrative.
Obiectivele MCS constau în identificarea și simplificarea acelor prevederi din reglementări, care duc la costuri administrative majore pentru agenții economici. De asemenea, prin aplicarea MCS se urmărește asigurarea ca reglementările noi să nu impună o povară administrativă nejustificată asupra subiecților reglementați. Scopul final al aplicării MCS este îmbunătățirea reglementărilor și eficientizarea procesului de reglementare.
Ciclul de instruiri on-line realizate de MEI în parteneriat cu Programul USAID au ca scop fortificarea prevederilor legale cu privire la aplicarea MCS prin prezentarea modelului și modului de utilizare a acestuia.
Aplicarea MCS și analiza corespunzătoare a impactului are loc pe domenii economice în funcție de atribuțiile specifice ale autorităților publice. În anul 2019, în cadrul Programului USAID Reforme Structurale a fost realizată evaluarea unui domeniu economic și anume a condițiilor și a procesului de emitere a autorizației speciale de transport. Rezultatele evaluării au fost prezentate public în octombrie 2019, iar activitatea s-a finalizat cu aprobarea amendamentelor la Codul fiscal, care țin de reducerea taxelor pentru acest tip de autorizații. Ca urmare, pe lângă autorizațiile speciale de transport, vor fi selectate încă două domenii de activitate care vor fi analizate de Programul USAID Reforme Structurale în Moldova prin prisma aplicării MCS.
Pentru mai multe informații apelați Serviciul de presă al MEI, număr de telefon: 022-250 667
via | mec.gov.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1146 vizualizări
Data publicării:
30 Iulie /2020 13:06
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
instruire | USAID | reforme structurale | mei | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.