Știri

Reglementarea acordării subvențiilor în cadrul Programului LEADER

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea subvențiilor pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Documentul stabilește condițiile și procedura de verificare și selectare a GAL-urilor, examinarea și aprobarea Strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare, acordarea subvențiilor, implementarea și monitorizarea celor două măsuri de sprijin financiar:
  • pentru funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală;
  • susținerea implementării Strategiilor de dezvoltare locală.
 
Potrivit proiectului regulamentului, din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală (FNDAMR) prin implementarea Programului LEADER vor fi alocate anual mijloace financiare în volum de 5 % din valoarea totală a Fondului.
 
Astfel, MAIA va lansa, prin ordin, în perioada lunilor ianuarie – martie, o dată la doi ani, Apelul de depunere a cererilor1 pentru selectarea GAL-urilor și aprobare a strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare.
 
Astfel, pentru măsura de sprijin nr. 1 mijloacele financiare se acordă în proporție de 100% din costurile aprobate, în trei tranșe (50%, 30% și 20%), iar pentru implementarea măsurii nr. 2, subvențiile se vor acorda:
  1. pentru sectorul public – până la 80% din valoarea costurilor eligibile;
  2. pentru sectorul antreprenorial – până la 60% din valoarea costurilor eligibile;
  3. pentru sectorul civic – până la 85% din valoarea costurilor eligibile.
 
Prin implementarea prevederilor Regulamentului autoritățile urmăresc următoarele scopuri:
  • crearea noilor oportunități durabile de câștig;
  • crearea și menținerea a 109 locuri de muncă permanente și încă a circa 200 locuri de muncă temporare sau sezoniere;
  • consolidarea capacităților și abilităților reprezentanților sectoarelor public, antreprenorial și civic din zonele acoperite de GAL-uri;
  • dezvoltarea economică a teritoriului acoperit de 60 GAL
  • implementarea a minim 2000 proiecte investiționale.
 
Conform datelor din analiza impactului de reglementare al proiectului, abordarea LEADER se implementează în RM de la sfârșitul anului 2015, cu suportul partenerilor de dezvoltare. În țara noastră sunt 32 de GAL-uri, în care sunt implicate circa 350 de unități administrativ-teritoriale și peste 1000 de organizații locale. În anul 2020 GAL-urile au implementat 350 de microproiecte cu un buget total de cofinanțare din surse externe de circa 20 mil. lei. Totodată, pentru anii 2021-2023 s-a negociat un suport din sursele externe în valoarea de aproximativ 5–7 mil. euro pentru consolidarea abordării LEADER și a GAL-urilor din RM.
 
Reamintim, statutul juridic și toate aspectele de natură administrativă a acestor grupuri sunt reglementate de o lege specială Legea nr. 50/2021 cu privire la grupurile de acțiune locală.
 
Proiectul poate fi consultat până la 25 februarie curent.
 
Notă: LEADER reprezintă un instrument de dezvoltare rurală teritorială al Uniunii Europene, care face parte din politica de dezvoltare rurală a acesteia, ce prevede direcționarea pentru acest program, a 5-7% din fondurile de dezvoltare rurală și a agriculturii. Abordarea LEADER este implementată atât în țările membre, cât și în țările din cadrul Parteneriatului Estic, creând o bază pentru reinventarea zonelor rurale și asigurând creșterea economică durabilă la nivel local, inclusiv, prin diversificarea activităților nonagricole. Principalul element al funcționării abordării LEADER este parteneriatul intersectorial teritorial, în componența căruia intră reprezentanții a 3 sectoare din localitățile învecinate: public, antreprenorial și civic.
_____________________________________________
1La cereri se vor anexa:
  • copia Strategiei de Dezvoltare Locală;
  • copia planului operațional, pentru care se solicită finanțare, elaborat pentru o perioadă de 2 ani;
  • copia procesului-verbal al ședinței adunării generale a GAL-ului, la care a fost aprobat planul operațional;
  • copia din registrul membrilor GAL-ului;
  • lista membrilor GAL;
  • după caz, împuternicirea reprezentantului;
  • declarația privind veridicitatea documentelor prezentate;
  • certificat privind confirmarea contului bancar;
  • copia contractelor de muncă pentru angajații în organul executiv al GAL-ului.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

832 vizualizări

Data publicării:

18 Februarie /2022 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

gal | dezvoltare locala | proiect hotarire guvern

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon