Știri
Sancțiunile pentru încălcarea legislației privind circulația alcoolului
Reiterăm, că pe 16 martie au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului contravențional, care prevăd, de asemenea, noi sancțiuni pentru încălcarea legislației privind circulația alcoolului.
Astfel, se sancționează cu amendă de la 120 la 210 unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an pentru fabricarea alcoolului etilic şi a băuturilor alcoolice fără utilaj tehnologic testat, dotat cu aparate de măsurare a cantităţii producţiei fabricate şi a concentraţiei de alcool, fără certificarea şi sigilarea lor.
În același timp, au fost introduse o serie de amenzi noi pentru comercializarea necorespunzătoare a băuturii alcoolice. Astfel, comercializarea cu ridicata a producției alcoolice ambalate prin depozite specializate deținute fără drept de proprietatese sancționează cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Producerea în vederea comercializării, punerea în consum sau comercializarea vinurilor ori a produselor obținute pe bază de vin cu denumire de origine protejată sau cu indicație geografică protejată cu încălcarea prevederilor legislației ori a reglementărilor tehnice se sancționează cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Comercializarea producției alcoolice cu ridicata ori livrarea în alt mod agenților economici care nu dispun de depozite specializate și nu dețin licența respectivă,
se sancționează cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
De asemenea, fabricarea alcoolului etilic sau a producției alcoolice din materia primă a furnizorului, dacă acesta nu deține licență pentru comercializarea angro a alcoolului etilic și a producției alcoolice se sancționează cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Comercializarea alcoolului etilic agenților economici care nu dețin licența respectivă sau nu dispun de avizul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare ori cu depăşirea cantității indicate în aviz se sancționează cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Tot în acest context a fost modificat art. 285 din Codul contravențional, care va suna în felul următor: Încălcarea legislației cu privire la documentele privind produsele alcoolice.
Articolul prevede că omiterea ținerii evidenței zilnice, computerizate a circulației alcoolului etilic şi a produselor alcoolice în baza datelor indicate de mijloacele de măsurat şi de control, legalizate şi verificate în modul stabilit, se sancționează cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Îndeplinirea eronată a registrelor vitivinicole de evidență sau a declarațiilor vitivinicole la toate etapele procesului tehnologic de fabricare, evitarea trasabilității, omiterea prezentării sau prezentarea cu depășirea termenelor stabilite de legislație a declarațiilor vitivinicole se sancționează cu amendă de la 42 la 60 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.
Totodată, falsificarea documentelor privind calitatea producției alcoolice, dacă aceste acțiuni au lezat neînsemnat drepturile şi interesele ocrotite de lege ale persoanei, se sancționează cu amendă de la 48 la 102 unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
2411 vizualizări
Data publicării:
20 Martie /2017 13:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
alcool | vin | contraventie | incalcarea legislatiei | registrul vitivinicol | termen de valabilitate | Cod contraventional
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.