Știri

Sarcinile APC în domeniul resurselor informaționale de stat

Conformitatea sistemelor informaționale de stat prin prisma corespunderii acestora documentelor tehnice va fi efectuată de Agenția de Guvernare Electronică. Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative din domeniul informațional. Acesta concretizează competențele autorităților și instituțiilor publice în domeniul resurselor și sistemelor informaționale de stat.
 
Ministerul Economiei și Infrastructurii este autoritatea de specialitate care elaborează politicile și actele normative în domeniu, Agenția de Guvernare Electronică elaborează cadrul medotologic pentru dezvoltarea, administrarea, menținerea sistemelor informaționale, coordonează și monitorizează crearea și dezvoltarea acestora, ține evidența lor, precum și efectuează auditul de securitate cibernetică a sistemelor.

 

La rândul său, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică administrează infrastructura tehnologiei informației a autorităților și instituțiilor publice și asigură mentenanța tehnică a sistemelor informaționale.

 

Agenția Servicii Publice exercită, în numele Guvernului, funcțiile de posesor al resurselor informaționale de bază, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației este autoritatea publică centrală de reglementare a activității în domeniul informaticii și tehnologiei informației.

 

Totodată, proiectul prevede completarea cadrului normativ cu un articol ce reglementează documentarea sistemelor și resurselor informaționale de stat, aceasta fiind obligatorie. Astfel, documentele sistemelor și resurselor informaționale sunt:

  • conceptul sistemului informațional
  • caietul de sarcini
  • regulamentul resursei informaționale.

 

De asemenea, Legea cu privire la informatizare și la resursele informaționale de stat va fi completată cu un șir de noțiuni, printre care administrarea sistemului informațional, dezvoltarea sistemului informațional, protecția informației, securitatea cibernetică, mentenanța SI.

 

Astfel, va fi asigurată funcționalitatea și securitatea complexului de mijloace tehnice de program, actualizarea versiunii sistemului informațional, întreținerea resursei informaționale, restabilirea funcționalității SI în cazul apariției defecțiunilor, asigurarea suportului metodologic și practic pentru utilizatori.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

881 vizualizări

Data publicării:

19 Iunie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

servicii electronice publice | securitate cibernetica | proiect de lege

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon