Știri
Situația economică a gospodăriilor casnice în anul 2020
Potrivit datelor statistice, mărimea medie a unei gospodării casnice din Republica Moldova în anul 2020 a constituit 2,3 persoane. Gospodăriile formate maxim din 2 persoane constituie 65,0% din total, din 4 și mai multe persoane – 18,9%, iar gospodăriile numeroase (inclusiv din 5 și mai multe persoane) fiind caracteristice în special pentru mediul rural, iar cele mai puțin numeroase – pentru mediul urban.
Circa 31,1% din totalul gospodăriilor au în întreținere copii în vârstă de până la 18 ani: 49,0% – un copil, 37,1% – doi, iar 13,9% – trei și mai mulți minori. În mediul urban cele mai frecvente sunt cazurile gospodăriilor cu un singur copil, 17,6% față de 13,6% în mediul rural.
În funcție de tipul gospodăriei, se constată o preponderență a gospodăriilor formate dintr-o singură persoană (31,1%), după care urmează cuplurile familiale fără copii (25,7%) și cuplurile familiale cu copii (19,4%).
Autorii Cercetării susțin că structura veniturilor disponibile diferă pe categorii, fiind dependentă de caracteristicile socio-demografice ale gospodăriilor și mediul de reședință. Astfel, în mediul urban veniturile disponibile medii lunare ale populației au constituit 3695,2 lei per persoană, iar în mediul rural – 2702,2 lei.
În anul trecut a fost constatată o scădere a veniturilor pe măsura creșterii numărului de persoane în gospodărie: în cele formate dintr-o singură persoană veniturile (3690,1 lei) au fost de circa 1,8 ori mai mari comparativ cu cele din 5 și mai multe persoane (2105,8 lei per persoană).
La rândul său, în anul 2020 cheltuielile de consum medii lunare pe o persoană au constituit 2791,1 lei. Un nivel mai mare a cheltuielilor este constatat în mediul urban, fiind înregistrată, în mediu pe lună, valoarea de 3488,8 lei per persoană, iar în mediul rural – 2331,3 lei per persoană. Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinată acoperirii necesarului de consum alimentar (43,5%), după care urmează cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate și gaze (16,1%), îmbrăcăminte și încălțăminte (8,8%). În gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare de 1,7 ori depășesc cheltuielile familiilor cu 5 și mai multe persoane. Totodată, o gospodărie cu doar un copil în întreținere cheltuiește în medie per persoană de 1,5 ori mai mult decât o gospodărie cu 3 și mai mulți copii.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
976 vizualizări
Data publicării:
09 Septembrie /2021 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
BNS | gospodarii casnice | situatia economica | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.