Știri

Start pentru tineri: granturi în valoare de 15,93 mil. lei

Comitetul de coordonare al Programului „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a aprobat spre finanțare 94 din cele 182 de proiecte investiționale depuse de tinerii antreprenori în cadrul celui de-al IV-lea apel de proiecte al programului. Companii conduse de tineri vor primi granturi de până la 180 mii lei pentru inițierea propriilor afaceri acasă.
 
Valoarea totală a granturilor aprobate va constitui 15,93 mil. lei, ceea ce va contribui la atragerea a 25,7 mil. lei lei investiții în economie. Implementarea proiectelor investiționale ale tinerilor va contribui la crearea a circa 275 locuri de muncă, dintre care 131 pentru femei, comunică ODIMM.

 

Din cele 94 de proiecte acceptate pentru finanțare, 45 sunt create/administrate de către femei. Circa 67% din afacerile create de tineri vor fi desfășurate în zonele rurale. Cele mai active localități sunt mun. Chișinău, UTA Găgăuzia, Căușeni, Ungheni, Cahul, Ștefan-Vodă și Orhei.

 

Domeniile de activitate a companiilor selectate vizează prestarea serviciilor (48%), o treime din afaceri (34%) vor activa în domeniul industriei prelucrătoare, iar alte 13% din afaceri își vor desfășura activitatea în agricultură și zootehnie. 

 

Genurile de activitate ale companiilor acceptate spre finanțare sunt crearea centrului de producere a protezelor pentru membrele superioare și inferioare ale corpului; producerea de saltele ortopedice; producerea produselor lactate vegetale din nuci și semințe; producerea plăcilor termoizolante din stuf; fabricarea uleiurilor esențiale, ceaiurilor aromatice și suplimentelor alimentare din plante medicinale; fabricarea articolelor din beton, granule de granit și marmură (pavaj); producerea cosmeticii decorative ecologice etc.

 

Pentru 7 proiecte investiționale contribuția proprie în valoare de 20% va fi acoperită de Organizația Internațională a Muncii, în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare din raioanele Cantemir și Căușeni.

 

Amintim că Programul național „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea afacerii.

 

Potrivit ODIMM, pe parcursul implementării Programului, 1459 de tineri au fost instruiți în domeniul antreprenorial și ghidați în elaborarea proiectelor investiționale, iar 300 proiecte investiționale au fost aprobate pentru finanțare, dintre care 246 proiecte investiționale sub formă de grant și 54 proiecte investiționale sub formă de Business Voucher.  Totodată, au fost realizate 31 de Hackathoane în toate regiunile țării, pentru a stimula creativitatea tinerilor din toată țara privind generarea ideilor și identificarea celor mai viabile și inovatoare potențiale idei de afaceri.


via | odimm.md

Instituții:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

460 vizualizări

Data publicării:

28 Decembrie /2021 07:56

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

start pentru tineri | granturi | ODIMM

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon