05
06 2015
1291

Tăticii își vor putea lua concediu pentru creșterea copilului

Pentru prima dată în Republica Moldova, taţii care sunt angajaţi în câmpul muncii vor putea beneficia de concediu paternal, în primele 56 de zile de la naşterea copilului, se menționează într-un comunicat de presă al ministerului Muncii și Protecției Sociale și Familiei.

De asemenea, viitoarele mame primesc timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, care se va include în timpul de muncă, informează UNIMEDIA.

Astfel, tatăl copilului nou-născut poate beneficia de dreptul la un concediu paternal cu o durată de 3 zile calendaristice, cu menținerea salariului mediu. Concediul paternal se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului, în baza unei cereri scrise a salariatului.

Totodată, este prevăzut ca femeile însărcinate să beneficieze de timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, timp care se va include în timpul de muncă. Prin urmare, lipsa de la serviciu în legătură cu trecerea examenelor medicale prenatale nu se va reflecta negativ asupra mărimii salariului femeilor însărcinate.

Noile beneficii sunt prevăzute în Convenţia colectivă (nivel naţional), în forma aprobată la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Prevederile vor intra în vigoare după semnarea noii Convenţii colective de către Guvern şi Confederaţiile naţionale ale Sindicatelor şi Patronatelor.

via | unimedia.info

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.