Știri

Taxa achitată pentru licențiere în luna iunie a depășit 885 mii lei

În luna iunie 2020 au fost eliberate, prelungite sau reperfectate 49 de licențe, potrivit datelor statistice publicate  de Agenția Servicii Publice. Taxa achitată pentru aceste servicii a constituit 885,75 mii lei. Cele mai multe licențe au fost eliberate/prelungite în domeniile metale prețioase și producție alcoolică importată – câte 11.
 
Pentru activitatea cu metale feroase au fost eliberate 8 licențe, pentru cea cu articolele din tutun – 7, pentru genul de activitate legat de producția alcoolică autohtonă – 4, iar pentru articole pirotehnice – 3.

 

Câte 1-2 licențe au fost eliberate sau prelungite pentru activitățile cu armament și muniții, materiale explozive, de broker vamal și angajare în câmpul muncii.

 

La situația din 30 iunie 2020 erau valabile 1040 licențe, cele mai multe – 473 – în domeniul de activitate metale prețioase, iar cele mai puține – câte 2 – pentru activitatea în magazinele duty-free și, respectiv, pentru întreținerea cazinourilor.

 

Amintim că, conform unui studiu realizat cu suportul Băncii Mondiale, ca rezultat al procesului de revizuire și optimizare a actelor permisive eliberate de către autoritățile APC, în ultimii ani numărul acestora a fost redus de la 416 la 152, fiind eliminate 265 acte permisive, ceea ce a permis reducerea poverii administrative asupra mediului de afaceri cu circa 70 la sută. Implementarea Ghișeului Unic oferă antreprenorilor şi autorităților publice doar avantaje. Din totalul de 152 acte permisive au fost elaborate, aprobate și testate pașapoarte pentru 128 dintre acestea (84% din totalul actelor permisive); 43 de acte permisive din cele 128 testate se eliberează prin SIA GEAP (28%); 17 autorități emitente din totalul de 31 eliberează acte permisive prin SIA GEAP (55%).
 
Zilele trecute Ministerul Economiei și Infrastructurii a declarat că toate actele permisive vor fi eliberate în mod obligatoriu prin Sistemul Automatizat pentru Gestionarea şi Eliberarea Actelor Permisive (SIA GEAP), care va genera un cod unic pentru fiecare act permisiv emis de autoritatea publică. În acest sens, Parlamentul a votat în lectură finală modificările la Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenția Servicii Publice

938 vizualizări

Data publicării:

23 Iulie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

licentiere | taxa | activitate de intreprinzator | Agenţia Servicii Publice | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon