Știri

Traiectoria ascendentă a sectorului industrial autohton

Pentru prima dată după evoluțiile negative generate de consecințele pandemiei, sectorul industrial a revenit, în trimestrul I al anului 2021, pe un trend ascendent, se spune în Raportul lunar privind evoluția social-economică publicat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.
 
Astfel, în ianuarie-martie 2021 volumul producției industriale s-a majorat cu 3% comparativ cu perioada similară a anului 2020. Sectorul energetic a fost în creștere, însă industria prelucrătoare și cea extractivă rămân încă în descreștere, deși în luna martie și acestea au înregistrat evoluții pozitive.

 

Creșterea sectorului industrial s-a datorat majorării producției ramurii energetice, precum și a unor ramuri ale industriei prelucrătoare. Totuși, consecințele secetei și pandemiei s-au reflectat în special în involuția industriei alimentare și altor ramuri exportatoare.

 

Potrivit datelor, principalele ramuri care au influențat pozitiv evoluția industriei au fost: producția și furnizarea de energie, care a sporit cu 24,2%; fabricarea produselor textile (în creștere cu 30,3%);  a produselor din minerale nemetalice, inclusiv a sticlei, materialelor de construcții din argilă (+15%); a mobilei (+26,6%);  a mașinilor și utilajelor cu destinație specială (+32,9%); a echipamentelor de măsurare, verificare și control (+2,4%); îmbrăcămintei (+5,8%).

 

În același timp, unele ramuri au înregistrat descreșteri, cea mai pronunțată fiind fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale, care a scăzut cu 54,7%, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2020. De asemenea, în descreștere este și fabricarea de piese și accesorii pentru autovehicule și motoare (-25,2%); a firelor și cablurilor, dispozitivelor de conexiune pentru acestea (-24,8%); de prelucrare și conservare a fructelor și legumelor (-26,7%) și fabricarea produselor chimice de bază (-21,3%).

 

În Raport se mai menționează că factorii de influență asupra creșterii sectorului industrial sunt diminuarea prețurilor la producția și furnizarea de energie; relansarea economică în țările partenere, care a condus la sporirea treptată a cererii externe pentru unele bunuri industriale; restabilirea cererii interne față de bunurile industriale din partea agenților economici și a populației; atenuarea treptată a impactului negativ al pandemiei COVID-19 etc.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

639 vizualizări

Data publicării:

09 Iunie /2021 08:01

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

sectorul industrial | crestere | ministerul economiei | raport | monitorul.fisc. md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon