Știri

Un mediu fără substanţe toxice. Promovarea măsurilor de reducere a poluării

Promovarea unei politici orientate spre atingerea obiectivului de reducere a poluării pentru un mediu fără substanţe toxice stipulat în Pactul Verde European este reflectat în proiectul de lege privind emisiile industriale elaborat de Ministerul Mediului, documentul fiind propus pentru consultări publice.
 
Potrivit autorilor, poluarea mediului urmare a activităților industriale şi economice reprezintă o problemă majoră pentru Moldova ce necesită a fi soluționată prin stabilirea unor mecanisme juridice, menite să asigure reducerea emisiilor în apă, aer, sol şi generare de deşeuri, implementând măsuri de prevenire a poluării mediului. La momentul de față autorizaţiile de mediu sunt eliberate pentru fiecare component de mediu (aer, apă, deşeuri) separat şi nu iau în considerare impactul activităților economice asupra mediului. Ca urmare, un agent economic, indiferent de capacitatea și de potențialul de poluare pentru o singură activitate, trebuie să obțină o serie de autorizații de mediu.
 
Totodată, actualmente nu există o bază de date a întreprinderilor cu impact asupra mediului care urmează să activeze în baza actului permisiv de mediu, generând lacune în sistemul de control, de detectare a contravențiilor de mediu şi de utilizare eficientă a resurselor. În acest context, proiectul propune instituirea unui cadru normativ destinat prevenirii și controlului poluării provocate de activitățile industriale și economice, promovării dezvoltării tehnologiilor prin aplicarea celor mai bune tehnici disponibile (BAT), precum și prevenirii generării de deșeuri.
 
Se preconizează că aplicarea prevederilor elaborate va acoperi astfel de domenii de activități industriale și economice cum ar fi energia, producerea și prelucrarea metalelor, mineralele, substanțele chimice, gestionarea deșeurilor, producția de celuloză și de hârtie, abatoarele și creșterea intensivă a animalelor și păsărilor. În același timp, este propusă crearea sistemului de autorizare integrată de mediu/ autorizare de mediu, instituirea procedurii de aplicare a celor mai bune tehnici disponibile și a regulilor general obligatorii pentru operatori, precum şi a sistemului de monitorizare a respectării condițiilor din autorizația integrată de mediu.
 
Sistemul de autorizare a emisiilor în apă, aer și sol va fi stabilit pentru fiecare instalație (sursă de poluare), dar nu pentru agenți economici (persoana juridică) cum este la moment, eliminând obligația de a primi diferite tipuri de autorizații (pentru emisia poluanților în atmosferă; de mediu pentru evacuarea apelor uzate în emisare; de mediu pentru gestionarea deșeurilor) pentru o activitate.
 
Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului vor fi acceptate până la 1 aprilie anul curent.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

1180 vizualizări

Data publicării:

10 Martie /2022 07:55

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

poluarea mediului | politica | proiect de lege | guvern Moldova

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon