25
09 2014
1352

În Moldova este lansat Sistemul Informațional Integrat în Sănătate

Instituțiile medicale din Moldova nu vor mai trebui să țină registre și cartele medicale pe hârtie. Acestea vor fi înlocuite de tehnologiile informaționale moderne. Este vorba de aplicarea Sistemului Informațional Integrat în Sănătate (SIIS), care va permite gestionarea instituțiilor medicale în regim online, creat de Platforma E-Sănătate.MD, licențiată pentru elaborarea sistemelor de importanță statală.

Mai exact, acesta vine să schimbe în totalitate instrumentele de lucru ale cadrelor medicale din Moldova în raport cu pacienții, precum și cu colegii de breaslă. La modul practic, aceasta înseamnă că orice programare, bilet de trimitere la doctorul specialist, examene medicale, teste de laborator, elaborarea rapoartelor sau statisticilor, etc. se va face în format electronic și va putea fi accesat în regim online.

Sistemul este comun pentru toți lucrătorii medicali din Moldova și permite vizualizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului de către specialiști din diverse instituții medicale, bineînțeles cu acordul bolnavului și cu respectarea tuturor datelor cu caracter personal.

Pentru că este vorba despre un Sistem Informațional Integrat în Sănătate inedit pentru țara noastră, portalul Sănătate INFO va publica timp de câteva săptămâni materiale explicative privind funcționalitatea softului, pas cu pas. Pe parcursul campaniei, veți afla cum poate fi și cum instituțiile medicale și doctorii pot interacționa cu pacienții prin intermediul acestuia.

Noul Sistem Informațional Integrat în Sănătate este oferit gratuit. Este simplu de gestionat și eficient din punct de vedere al asigurării calității serviciilor medicale. Prin aplicarea SIIS în sistemul național de sănătate, Moldova se aliniază standardelor europene de prestare a serviciilor medicale, care urmează să se îmbunătățească prin operativitate, calitate și performanță.

Pe parcursul campaniei vă vom prezenta și povești de succes ale țărilor care aplică, de mai mulți ani, tehnologiile informaționale în sistemele de sănătate și schimbările care le generează acestea.

După lansarea în urmă cu cinci luni a portalurilor de acces pentru pacienți, medici și instituții medicale, suntem astăzi gata să anunțăm că prin intermediul acestui sistem integrat venim cu noi module și aplicații care vizează digitalizarea tuturor proceselor la nivel de instituție medicală și activitatea cadrelor medicale. Acesta este conceput astfel încât să acopere atât asistența medicală în condiții de ambulatoriu, medicina primară și specializată, cât și asistența spitalicească, anunță directorul Platformei E-Sănătate.MD, Andrei Mecineanu.

Caracteristica esențială a acestui produs este că asigură integrarea tuturor instituțiilor medicale, a medicilor și pacienților pe o singură platformă tehnologică și nu rupe traseul pacientului, indiferent de tipul asistenței medicale solicitate, ceea ce nu există până acum, a adăugat Andrei Mecineanu.

SIIS întrunește toate criteriile prevăzute de standardele europene și este în deplină concordanță cu legislația țării noastre, pentru toate componentele unui asemenea sistem – acces și politică de securitate, protecția datelor cu caracter personal, infrastructura IT și funcționalități.

Pentru a asigura toate acestea am aplicat bunele practici și am fost asistați de partenerii noștri din statele UE, dovadă fiind licența pentru elaborarea și implementarea sistemelor de importanță statală, eliberată de către ANRCETI și autorizația din partea Centrului Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal. Acest produs este oferit gratuit tuturor instituțiilor indiferent că sunt publice sau private. În viitorul apropiat vom anunța și alte oferte avantajoase viitorilor parteneri, mai precizează directorul Platformei E-Sănătate.MD.


via unimedia.info

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.