17
11 2014
1440

Peste 4 milioane de acte de stare civilă au fost digitalizate

Peste 4 milioane de acte de stare civilă, emise înainte de 1944, au fost trecute pe suport electronic, astfel s-a încheiat prima etapă de digitalizare a fondului de arhivă al Serviciului Stare Civilă (SSC). Serviciul Stare Civilă şi Centrul de Guvernare Electronică (CGE) au lansat cea de-a doua etapă de digitalizare a fondului de arhivă, ceea ce presupune ca în următorii doi ani şi jumătate să fie trecute pe suport electronic încă 9 milioane de acte de stare civilă din perioada 1945-2001. Prezent la eveniment, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a reiterat că scopul principal al acestor iniţiative este ca cetăţenii să obţină actele mai simplu, mai repede şi cu bani mai puţini.
SSC va dispune de un fond arhivistic digitizat în totalitate, fapt ce va permite prestarea mai rapidă şi calitativă a serviciilor publice, o gestionare mai eficientă şi sigură a datelor cu caracter personal, posibilitatea accesării istoricului documentelor. Astfel, serviciile Stării Civile vor deveni mai accesibile şi mai aproape de cetăţean, a subliniat Oleg Efrim.
Digitalizarea arhivei actelor de stare civilă presupune scanarea, introducerea metadatelor, verificarea calităţii informaţiilor preluate şi, în final, transferul acestora în MCloud, platforma de cloud computing a Republicii Moldova. Arhiva SSC cuprinde peste 20 de milioane de acte, o parte dintre acestea fiind digitale din start. Tot astăzi, în scopul asigurării viabilităţii serviciilor electronice oferite cetăţenilor, SSC, în comun cu CGE, a completat lista actelor care pot fi solicitate pe portalul servicii.gov.md cu încă 12 acte de stare civilă.

via tv7.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.