26
02 2014
1765

(video) A fost lansată o nouă versiune a portalului date.gov.md

Centrul de Guvernare Electronica (CGE) a lansat o nouă versiune a portalului www.date.gov.md. Aceasta este conectată la platforma tehnologica deschisă CKAN, care este utilizată pe larg de către guvernele mai multor țări în cadrul inițiativei deschiderii datelor. Potrivit administratorilor, odată cu lansarea noii versiuni a portalului cetățenii vor beneficia de informații publice de interes general cu ajutorul unor instrumente inovative.
„Potenţialul datelor guvernamentale trebuie valorificat prin deschiderea acestora pentru reutilizare liberă. Accesul la datele cu caracter public poate contribui la inovaţii, crearea noilor afaceri, dezvoltarea domeniului academic şi ştiinţific. Toate acestea vor ajuta la dezvoltarea Republicii Moldova iar Guvernul trebuie să întreprindă acţiuni concrete pentru a răspunde cererii privind accesul la informaţie”,
a declarat directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan. Noul portal oferă instituţiilor publice posibilitatea de a publica datele brute direct din sistemele lor informaţionale (prin API), ceea ce va spori accesul cetăţenilor la informaţiile cu caracter public. Informaţiile ce pot fi găsite pe portal sunt date publice destinate reutilizării: documente a căror elaborare a fost finanţată din bugetul public sau din donaţii externe, documente cu caracter public etc. O dată cu lansarea versiunii noi a portalului, se lansează şi pagina acestuia pe Facebook – Datele Guvernamentale Deschise. Pe lângă pagina de Facebook, cei interesați pot urmări şi acountul de Twitter – DateGovMD. Prin intermediul acestor profiluri utilizatorii vor fi informați despre seturi de date noi publicate, aplicaţii în baza datelor deschise în Moldova, informaţii privind tehnici de reutilizare a datelor guvernamentale. Menționăm că posibilitatea oferirii datelor generale ce pot fi utilizate, reutilizate și redistribuite de către oricine în mod liber și gratuit face parte din angajamentele Republicii Moldova în ceea ce privește avansarea deschiderii datelor guvernamentale.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.