Știri

Evidența dispozițiilor privind suspendarea operațiunilor la conturile bancare şi/sau conturile de plăți ale contribuabilului va fi îmbunătățită

În Monitorul oficial din 5 noiembrie curent a fost publicat Ordinul Serviciul Fiscal de Stat nr. 534 din 31 octombrie 2024 cu privire la modificarea Ordinului SFS nr. 159/2021 privind executarea art. 227 alin. (1) și art. 229 din Codul fiscal, elaborarea căruia a fost condiționată de necesitatea aducerii în concordanță a prevederilor actului normativ cu modificările operate la CF prin Legea nr. 214/2024 (ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală 2025).

 

Mai întâi de toate, Ordinul SFS nr. 534/2024 are drept scop îmbunătățirea evidenței dispozițiilor privind suspendarea operațiunilor la conturile bancare şi/sau conturile de plăţi ale contribuabilului emise de autoritatea fiscală în baza prevederilor1 art. 4 alin. (10) din Legea nr. 408/2001 pentru punerea în aplicare a titlului V al CF și, în același timp, derivă din necesitatea îmbunătățirii evidenței comunicatelor despre anularea dispozițiilor menționate.

 

Totodată, sunt completate motivele în temeiul cărora vor fi emise Comunicatele privind anularea dispoziţiei privind suspendarea operaţiunilor la conturile bancare/de plăţi ale contribuabilului, prevăzute în anexa nr. 4 la Ordinul SFS nr. 159/2021, cu un motiv nou care se va aplica în cazul lichidării contribuabilului, fapt ce va asigura punerea în aplicare de către SFS a modificărilor efectuate la art. 229 alin. (8) aferent anulării dispoziției de suspendare.

 

În temeiul prevederilor art. 4 alin. (10) din Legea nr. 408/2001, Ordinul nr. 534/2024 prevede introducerea în anexa nr. 3 la Ordinul SFS nr. 159/2021 a unui motiv distinct de emitere a dispozițiilor de suspendare în cazurile neachitării sau nerambursării de către contribuabil a sumelor indicate2 la art. 4 alin. (9) lit. c) din Legea nr. 408/2001.

 

Completarea dată are drept scop delimitarea dispozițiilor de suspendare emise în baza motivului prenotat (căruia îi va fi atribuit codul încălcării 12) de dispozițiile de suspendare emise în modul general stabilit pentru neachitarea la timp şi integral la BPN a obligaţiilor fiscale şi altor plăţi a căror stingere prin executare silită este de competenţa SFS (având codul încălcării 01), fapt ce va asigura o evidență și administrare mai bună a dispozițiilor de suspendare.

 

În altă ordine de idei, în scopul îmbunătățirii evidenței comunicatelor despre anularea dispoziției, a fost ajustat Registrul comunicatelor prenotate, ținut de SFS conform anexei nr. 7 la Ordinul SFS nr. 159/2021, prin expunerea structurii acestuia într-o nouă redacție. Astfel, noua structură include suplimentar informații privind conturile bancare/de plăți la care au fost suspendate operațiunile conform dispoziției emise de SFS și tipul emiterii comunicatului de anulare a dispoziției de suspendare.

 

Noile reglementări intră în vigoare la data publicării în MO, cu excepția amendamentului aferent anexei nr. 4 la Ordinul SFS nr. 159/2021, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, odată cu punerea în aplicare a modificărilor la art. 229 alin. (8) din CF prevăzute în Legea nr. 214/2024.

-------------------------

1 Legea nr. 408/2001 pentru punerea în aplicare a titlului V al Codul fiscal

 

Articolul 4. Dispoziţii tranzitorii şi finale

 

(10) Serviciul Fiscal de Stat suspendă operațiunile la conturile bancare și/sau conturile de plăți ale contribuabililor, în modul stabilit de legislația fiscală, în cazurile neachitării sau nerambursării sumelor indicate la alin. (9) lit. c). Pentru neexecutarea dispoziției de suspendare a operațiunilor la conturile bancare și/sau conturile de plăți ori pentru efectuarea operațiunilor la conturile bancare și/sau conturile de plăți fără luarea lor în evidență de Serviciul Fiscal de Stat, acesta va aplica băncii (sucursalei), societății de plată, societății emitente de monedă electronică și/sau furnizorului de servicii poștale amenzi în mărimea și în modul stabilite de legislația fiscală.

(9) Pînă la intrarea în vigoare a legislaţiei respective, Serviciul Fiscal de Stat, suplimentar la  atribuţiile prevăzute de legislaţia fiscală, exercită următoarele atribuţii:

c) percepe, în modul stabilit de executare silită a obligaţiei fiscale neonorate în termen:

primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală;

veniturile din vînzarea şi privatizarea patrimoniului public;

împrumuturile interne şi externe cu destinaţie specială acordate agenţilor economici prin intermediul Ministerului Finanţelor, dobînzile aferente acestora;

mijloacele dezafectate  de la buget pentru stingerea împrumuturilor acordate agenţilor economici cu garanţie de stat sau cu garanţia autorităţilor administraţiei publice locale.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

222 vizualizări

Data publicării:

05 Noiembrie /2024 09:14

Catalogul tematic

Contribuabil | Noutăți fiscale

Etichete:

administare fiscala | contribuabil | conturi bancare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon