13
01
2018

1924

Statutul de Agent Economic Autorizat
Programul Agent Economic Autorizat (AEO) se bazează pe parteneriatul dintre autoritățile vamale și întreprinderi, care îndeplinesc în mod voluntar o gamă de criterii și lucrează în strânsă cooperare cu autoritățile vamale pentru a realiza obiectivul comun al securității lanțului de aprovizionare. Acest program a fost lansat de Uniunea Europeană pe baza standardelor recunoscute la nivel internațional, creând o platformă legală pentru acesta în 2008 prin „modificările privind securitatea” aduse Codului Vamal Comunitar (CVC) și dispozițiilor de aplicare a acestuia.
Programul, al cărui obiectiv este de a îmbunătăți securitatea lanțului de aprovizionare internațional și de a facilita comerțul legitim, vizează operatorii economici autorizați pentru simplificări vamale (AEOC), pentru securitate și siguranță (AEOS) sau o combinație între cele două. Ca urmare obiectivelor strategice instituționale și în corelare cu obiectivele stipulate în cadrul de standarde „SAFE” al Organizației Mondiale a Vămilor (OMV), au fost elaborate mai multe documente relevante programului AEO, printre care:
La 07 aprilie 2017 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului (HG) nr. 209 din 04 aprilie 2017 prin care s-au operat unele modificări și completări la Hotărârea Guvernului nr. 647 din 7 august 2014 privind punerea în aplicare a prevederilor secţiunilor a 271-a şi a 281-a din Codul vamal al Republicii Moldova, care se referă la implementarea procedurilor simplificate de vămuire și a instituției agentului economic autorizat.
Scopul noilor amendamente a fost ajustarea cadrului legal aplicabil pentru programul AEO (Agent Economic Autorizat) cu practica europeană în domeniul dat, acestea reprezentând angajamente asumate conform Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv la capitolul DCFTA. Ajustările vizează preponderent aspectele ce țin de aprobarea formularului de cerere privind acordarea statutului de AEO, conform prevederilor noului Cod Vamal al Uniunii Europene, cazurile de neacceptare a cererii etc. Totodată, a fost aprobat un nou model de autorizație de AEO, precum și regulamentul privind logo-ul AEO.
Astfel, odată cu aplicarea noilor modificări sunt create premisele necesare pentru promovarea implementării sistemului de recunoaștere reciprocă a agenților economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Autoritățile vamale sunt singurele autorități ce oferă o emblema care certifica competență, transparență si profesionalismul cu care un operator economic desfășoară operațiuni vamale.
Legislația vamală prevede 2 tipuri de Autorizații AEO:
Reducerea numărului de controale
AEO vor face obiectul unui număr mai mic de controale fizice și documentare decât alți agenți economici. Aceasta înseamnă că AEO vor avea un punctaj de risc redus și se vor bucura de traversări mai rapide ale frontierei. De menționat că organele vamale efectuează mai puține controale în cazul AEO, deoarece aceștia fac obiectul unor controale amănunțite înainte de data acordării statutului AEO. Aceste controale se referă la operațiunile vamale desfășurate în ultimii trei ani.
Tratament prioritar al mărfurilor și mijloacelor de transport în cazul în care sunt selectate pentru control suplimentar
În cazul în care, în urma analizei de risc, organul vamal selectează în vederea efectuării unui control suplimentar mijlocul de transport care face obiectul unei declarații vamale depuse de un AEO, controalele respective se vor efectua în mod prioritar. Aceasta înseamnă că transportul respectiv va fi controlat primul.
Posibilitatea de a alege amplasamentul pentru efectuarea controalelor vamale
AEO pot solicita efectuarea controlului vamal în alte locuri decât locul de aflare a organului vamal. Aceasta permite efectuarea controlului în termen mai scurt și cu cele mai mici costuri pentru AEO.
Facilitarea accesului la simplificările vamale
Acest avantaj permite ca AEO să beneficieze de proceduri simplificate fără efectuarea unui control adițional din partea organelor vamale, dat fiind faptul că controlul agentului economic se efectuează la acordarea statutului de AEO. Una din cele mai solicitate este Procedura de vămuire la domiciliu (PVD) care constă în plasarea mărfurilor şi mijloacelor de transport sub regim vamal să se desfăşoare la sediul agentului economic sau în alte locuri desemnate sau aprobate de organul vamal.
Procedura de vămuire la domiciliu (PVD) are așa beneficii ca:
Suplimentar la beneficiile expuse mai sus AEO care respectă cerințele respective se bucură și de unele avantaje indirecte, printre care:
** Acordurile dintre UE și Elveția, UE și Norvegia și UE și Andorra nu sunt MRA tradiționale ale AEO. Aspectul recunoașterii reciproce a acestor acorduri se aplică numai cazurilor de export indirect, deoarece măsurile de securitate vamale în legătură cu circulația mărfurilor nu există între ele.
In vederea recunoașterii autoritățile vamale transmit reciproc date si informații referitoare la AEO implicit:
- AEO Implementation Guidance (2010);
- AEO Compendium (updated 2012);
- Model AEO Appeal Procedures (2010);
- AEO Benefits (2010);
- The Authorized Economic Operator and the Small and Medium Enterprise (FAQ) (2010);
- Mutual Recognition Arrangement/Agreement Guidelines (2011);
- AEO Template (2011).

- AEOC - pentru a beneficia de simplificări vamale;
- AEOS - pentru a beneficia de anumite facilități la controlul vamal cu privire la siguranța și securitate

- Oferirea unei alternative la procedura standard de vămuire;
- Punerea în liberă circulație mai rapidă a mărfurilor;
- Reducerea costurilor (deplasare, staționare terminal);
- Mai puțin date depuse la organul vamal până la punerea în liberă circulație a mărfurilor (în cazul în care au fost depuse notificări sau declarații simplificate);
- Depunerea unei declarații suplimentare care acoperă mai multe tranzacţii pe o anumită perioadă;
- Vămuirea la sediul declarantului sau în alte locaţii autorizate de către Serviciul vamal;
- Vămuirea mărfurilor în baza înscrierilor în registrele contabile ale persoanei autorizate
- prezentarea mijloacelor de transport cu mărfuri la locul de destinaţie;
- notificarea organului vamal privind sosirea mărfurilor
- Notificarea se efectuează imediat după sosirea efectivă a mijlocului de transport, prin depunerea de către titularul procedurii de vămuire la domiciliu a avizului de sosire întocmit în format electronic, prin utilizarea tehnicilor de prelucrare electronice a datelor.
- În cazul în care sosirea mărfurilor are loc în afara orelor de program al organului vamal sau cu maximum 30 de minute înainte de ora de încheiere a programului, termenul curge începând cu prima oră de program a zilei de lucru următoare a organului vamal.
- Avizul de sosire poate fi transmis şi în afara programului de lucru al organului vamal, la solicitarea titularului procedurii de vămuire la domiciliu şi acceptat de organul vamal
- în cazul deciziei de intervenţie, titularul procedurii de vămuire la domiciliu are obligaţia să aştepte reprezentanţii organului vamal, care se prezintă la locul aprobat în termen de până la 2 ore de la momentul luării deciziei de intervenţie;
- în cazul deciziei de neintervenţie, se consideră că liberul de vamă a fost acordat și are loc ruperea sigiliilor, descărcarea mijlocului de transport, identificarea mărfurilor şi recepţionarea acestora;
- înscrierea mărfurilor în evidenţa contabilă:
- plasarea mărfurilor sub regim vamal se realizează prin înscrierea în evidenţa contabilă, indicând data înscrierii mărfurilor;
- concomitent cu înscrierea în evidenţa contabilă se realizează în notarea în registrul înscrierilor în evidenţă a mărfurilor, conform modelului aprobat de Serviciul Vamal;
- notificarea organului vamal privind sosirea mijlocului de transport pentru încărcarea mărfurilor. Notificarea se efectuează imediat după sosirea efectivă a mijlocului de transport, prin depunerea, de către titularul procedurii a avizului de încărcare întocmit în format electronic prin utilizarea tehnicilor de prelucrare electronică a datelor. În cazul în care sosirea mijlocului de transport are loc în afara orelor de program al organului vamal sau cu maximum 30 de minute înainte de ora de încheiere a programului, termenul curge începând cu prima oră de program a zilei de lucru următoare a organului vamal.
- destinatarul şi ţara de destinaţie a mărfii;
- expeditorul;
- descrierea comercială şi cantitatea mărfii;
- valoarea şi codul tarifar al mărfii;
- numărul, tipul şi mărcile coletelor, după caz
- îmbunătățirea relațiilor cu vama și obținerea statutului de „parteneri de
- încredere".
- recunoaștere drept partener de afaceri sigur și de încredere,
- întărirea securității și siguranței întreprinderii;
- un sistem de planificare îmbunătățit;
- sporirea fidelității clienților;
- reducerea costurilor controalelor; îmbunătățirea securității și comunicării dintre partenerii implicați în lanțul logistic
- să recunoască descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat;
- să recunoască autorizația AEO emisă în cadrul celuilalt program;
- să convină să ofere avantaje/facilități substanțiale, comparabile și, acolo unde este cazul, reciproce pentru operatorii AEO recunoscuți reciproc.
- un număr mai mic de controale. Statutul participantului la programul de parteneriat comercial este recunoscut de ambele programe și este utilizat ca un factor de evaluare a riscului în sistemele de detectare automată.
- gestionarea riscului. Administrațiile vamale pot să identifice comercianții de încredere și să concentreze controalele pe transporturile comercianților necunoscuți/care nu sunt de încredere.

- denumirea;
- adresa;
- statutul de membru;
- data validării sau a autorizării;
- suspendările si retragerile;
- codul unic de identificare sau numărul autorizației (intr-o formă
- stabilită de comun acord de către autoritățile vamale); precum si alte detalii.
- trecerea în regim prioritar a frontierei, utilizând pista specială pentru AEO
- numărul redus de controale vamale
- economisirea timpului și reducerea costurilor operaționale aferente traficului transfrontalier
via | Revista VAMA
-
Domeniu:
-
Instituție:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD", Serviciul Vamal al Republicii Moldova