Știri

FACEM: instrument alternativ de finanțare pentru IMM-uri

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor putea participa la un nou program de susținere a business-ului, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) - Fondul pentru Antreprenoriat și Creșterea Economică a Moldovei (FACEM).

 

În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi, 9 noiembrie curent, un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii.

 

Astfel, Fondul va constitui un instrument alternativ de finanțare cu costuri reduse a proiectelor investiționale/de dezvoltare și extindere inițiate de întreprinderile mici și mijlocii (IMM). FACEM va oferi, pentru afacerile cu potențial de creștere și dezvoltare, credite cu dobândă redusă, prin intermediul băncilor și organizațiilor de creditare nebancară. Potrivit calculelor, costurile resurselor financiare de creditare accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 30 % față de cele practicate pe piața creditară actuală.

 

După cum prevede proiectul, ODA va elabora, va dezvolta și va aproba produse de finanțare oferite din mijloacele financiare, manualele operaționale și instrucțiunile necesare gestiunii eficiente și prudente a mijloacelor financiare ale Fondului. Produsele de finanțare vor fi elaborate în conformitate cu prioritățile de politici publice stabilite de Guvern, obiectivele de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii stabilite de Ministerul Economiei și alte autorități ale administrației publice. Produsele de finanțare vor fi oferite beneficiarilor prin intermediul entităților financiare partenere sau direct de către ODA, în baza contractului de colaborare încheiat de ODA cu acestea și în limita resurselor financiare disponibile.

 

Finanțarea Fondului va fi asigurată din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare alocate de către partenerii de dezvoltare și/sau donatori (credite/ împrumuturi, asistență financiară și tehnică, granturi), veniturile obținute din creditare și recreditare, uzufructul obținut din investirea mijloacelor financiare disponibile şi din alte surse legale.

 

Pentru capitalizarea FACEM au fost bugetate pentru anul 2022 resurse financiare în valoare de 70 mil. lei. Pe parcursul următorilor ani se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de 2,7 mld. lei, după cum urmează: în anul 2023 – 450 mil. lei, în anul 2024 – 1 mld. lei și în anul 2025 – 1, 32 mld. lei.  

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

818 vizualizări

Data publicării:

09 Noiembrie /2022 16:17

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Hotarare de Guvern | accesul la finantare | IMM

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon