Știri

Facilitățile acordate tinerilor medici încadrați în localități rurale în cazul transferului la altă instituție medicală

Modul de acordare a facilităților stabilite prin HG nr. 1345/2007 pentru tinerii specialiști cu studii medicale şi farmaceutice care activează în instituțiile medico-sanitare publice din localitățile rurale și beneficiază de o indemnizație unică în mărime de 120 de mii lei (pentru medici și farmaciști) și de 96 de mii de lei (pentru personalul medical și farmaceutic cu studii profesionale tehnice postsecundare) și care se achită integral după 6 luni de activitate poate fi actualizat.

 

În acest sens, în cadrul ședinței secretarilor generali a fost examinat un proiect de hotărâre de Guvern, scopul acestuia fiind ajustarea măsurilor de sprijin și motivarea tinerilor specialiști de a-și desfășura activitatea în instituțiile medico-sanitare publice din mediul rural.

 

Reamintim, Guvernul a aprobat la sfârșitul anului 2022 modificări la Legea ocrotirii sănătății nr. 411/1995, prin care a fost substituită anterioara modalitate de acordarea a indemnizației respective în trei tranșe egale, după expirarea primei luni de activitate și, ulterior, la finele fiecărui an de muncă, cu acordarea indemnizației unice într-o singură tranșă.

 

Totodată, proiectul de modificare al Metodologiei mai prevede că, în cazul transferului tânărului specialist, cu acordul Ministerului Sănătății, într-o altă instituție din mediul rural, până la expirarea a trei ani de activitate, specialistul își păstrează dreptul la facilitățile stabilite (compensaţie pentru închirierea locuinţei, indemnizația unică și compensarea lunară a costului a 30 kW de energie electrică/unui metru3 de lemne şi a unei tone de cărbuni).

 

În același timp, specialistul riscă să restituie suma indemnizațiilor primite, proporțional timpului rămas până la împlinirea a trei ani de activitate, în cazul transferului până la expirarea celor trei ani, într-o altă instituție în care acesta nu are dreptul la facilități (în localitățile urbane).

 

Totodată, în cazul transferului tânărului specialist până la expirarea a trei ani de activitate, cu acordul Ministerului, dintr-o instituție în care acesta nu are dreptul la facilități, într-o instituție din mediul rural, acesta va beneficia de facilități proporțional timpului de activitate rămas până la împlinirea a trei ani de activitate.

 

Se propune ca această hotărâre să între în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, pentru a evita tergiversarea achitării suportului tinerilor specialiști încadrați în câmpul muncii în mediul rural.

 

Implementarea măsurilor se va încadra în limitele alocațiilor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2023 în sumă de 23,4 mil. lei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Sănătăţii

1178 vizualizări

Data publicării:

28 Ianuarie /2023 07:56

Catalogul tematic

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon