Știri

Finanțarea nerambursabilă a proiectelor din turism, implementate de organizațiile necomerciale

Organizațiile necomerciale care desfășoară activitate în domeniul turismului vor beneficia de sprijin financiar, prin finanțare nerambursabilă a proiectelor.  Cuantumul finanțării unui proiect anual este planificat la maxim 60% din costul proiectului, dar nu mai mult de 600 mii lei pentru un proiect, iar contribuția organizației nercomerciale la realizarea proiectului este de minim 40% din costul proiectului, asigurată din surse proprii prin cofinanțare.

 

Autoritățile au propus pentru consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la mecanismul de finanțare nerambursabilă a proiectelor domeniului turism, implementate de organizațiile necomerciale.

 

Documentul stabilește mecanismul de finanțare nerambursabilă a proiectelor domeniului turism de interes internațional, național, regional sau local, care se implementează în Republica Moldova și în străinătate pe diferite arii tematice: dezvoltarea turismului (proiecte pentru diversificarea produsului turistic, proiecte axate pe sprijinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Organizației Mondiale a Turismului); promovarea destinațiilor turistice (promovarea turismului la nivel national și a imaginii RM ca destinație turistică la nivel internațional, dezvoltara rutelor turistice naționale și conexiunea cu rutele turistice internaționale) și formarea în turism (proiecte de formare continuă, proiecte pentru identificarea soluțiilor de inovare și digitalizare).

 

Conform proiectului, finanțarea nerambursabișă se atribuie exclusiv pe bază de concurs, iar evaluarea va fi efectuată de o comisie, formată din 9 membri, reprezentanți ai autorității finanțatoare, ai instituției din subordine și reprezentanți ai societății civile.

 

Valoarea totală a finanțării pentru proiect va fi transferată beneficiarilor în trei tranșe.

 

Prima tranșă constituie un avans de 30% din valoarea totală a finanțării nerambursabile, ce va fi transferată în contul beneficiarului, la solicitarea acestuia, în maximum 15 zile lucrătoare de la data semnării contractului și a prezentării dovezii contribuției proprii. Pentru avansul primit beneficiarul va prezenta în termenele stabilite, documente justificative cu privire la utilizarea acestuia. Plata celei de-a doua tranșe – 60% se va face în baza solicitării de plată a beneficiarului, după validarea primului raport narativ de implementare a proiectului și financiar intermediar și a documentelor justificative privind utilizarea tranșei anterioare, dar nu mai târziu de șase luni de la începerea proiectului.

 

Totodată, a treia tranșă, în mărime de 10% din bugetul total al proiectului se eliberează după prezentarea și validarea raportului narativ final de implementare a proiectului și a raportului final financiar, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie.

 

Anunțul și condițiile de desfășurare a concursului se vor publica pe pagina web oficială a autorității finanțatoare, cu cel puțin două luni înainte de data-limită pentru depunerea dosarelor de solicitare a finanțării.

 

Proiectul poate fi consultat până la 25 august curent.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

810 vizualizări

Data publicării:

18 August /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

organizatii necomerciale | activitate turistica | finantare nerambursabila

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon