Știri
Garanțiile vamale: discuții cu mediul de afaceri
În conformitate cu prevederilor noului Cod vamal, operatorii economici urmează să fie autorizați în vederea utilizării garanției globale. În acest sens, Serviciul Vamal autorizează utilizarea garanției globale, pentru acoperirea cuantumului drepturilor de import corespunzător datoriei vamale în legătură cu două sau mai multe operațiuni, declarații sau regimuri vamale, în baza unor cerințe internaționale.
Pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru au fost discutate mai multe aspecte ce vizează reglementările privind garanțiile vamale în conformitate cu noul Cod Vamal, inclusiv noile modificări operate la Normele tehnice pentru aplicarea garanțiilor (Ordinul SV nr. 550-O/2023). În acest sens, menționăm că una din modificări vizează ajustarea cererii de autorizare a utilizării garanției globale, cu posibilitatea unui cuantum redus sau exonerare de garanție, precum și a autorizației de utilizare a garanției globale. Totodată, pentru a exclude orice neclaritate din partea mediului de afaceri, în special din partea băncilor și companiilor de asigurări, Normele au fost completate cu un capitol aparte ce reglementează procedura și condițiilor pentru eliberarea garanției. Mai multe detalii aici.
După cum a explicat Iurie Stepaniuc, șef Direcția venituri vamale din cadrul Serviciului Vamal, autorizația pentru utilizarea garanției globale se acordă de Serviciul Vamal numai persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: sunt stabilite pe teritoriul vamal; nu au avut o încălcare gravă sau repetată a legislației vamale și/sau fiscale, constatată conform procedurii legale, nici infracțiuni constatate în temeiul unei hotărâri definitive a instanței de judecată; folosesc în mod regulat regimurile vamale în cauză sau utilizează spațiile de depozitare temporară, sau îndeplinesc condițiile standardelor practice de competență și calificare profesionale.
Totodată, este important de menționat că garanțiile acceptate de Serviciul Vamal până la 1 ianuarie 2024 vor produce efecte până la expirarea perioadei de valabilitate a garanției, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024, fără obligativitatea deținerii autorizației pentru garanția globală. Garanția poate fi prelungită prin amendamentul garantului doar până la 31 decembrie 2024. Cu 15 zile până la expirarea termenului de valabilitate a garanției, mărfurile pentru care s-a constituit garanția urmează să fie plasate de către titularul regimului/debitor în alte regimuri vamale. În caz contrar, Serviciul Vamal va închide din oficiu datoria vamală, cu întocmirea deciziei de regularizare privind calcularea datoriei vamale și încasarea acesteia din garanția constituită.
De asemenea, s-a accentuat faptul că până la 31 decembrie 2026 nu se solicită nicio garanție pentru mărfurile introduse în regim vamal de admitere temporară destinate proiectelor de asistență tehnică realizate pe teritoriul Republicii Moldova de către organizațiile internaționale și țările donatoare, în limita tratatelor la care aceasta este parte și a contractelor de stat încheiate, dar și proiectelor de asistență investițională finanțate din contul granturilor acordate Guvernului, precum și din contul granturilor acordate instituțiilor finanțate de la buget.
Conform datelor prezentate de Serviciul Vamal, în perioada ianuarie-noiembrie, autoritatea a eliberat 34 de autorizații de utilizare a garanției globale. După forma garanției au fost eliberate următoarele tipuri: Angajamentul garantului -28; Depozit bănesc-2; Exonerare de garanție-4, iar după tipul regimului vamal: Tranzit -15; Antrepozit vamal- 17: Admitere temporară-1 și Tranzit/antrepozit vamal-1.
Amintim, subiectul a fost discutat și în cadrul sesiunii dedicate politicii bugetar-fiscale și vamale 2025, organizată la Ministerul Finanțelor la 3 decembrie curent. Detalii aici. Totodată, cu articole explicative la subiectul garanțiilor vamale vom reveni ulterior în ediția de tipar a revistei.
Instituții:
Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Vamal al Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
255 vizualizări
Data publicării:
11 Decembrie /2024 13:25
Catalogul tematic
Codul vamal
Etichete:
business | Codul vamal
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.