Știri

Guvernanță corporativă a întreprinderii de stat: Codul-model aprobat

Sistemul de administrare şi control în cadrul unei întreprinderi de stat, raporturile dintre fondator/acționari/asociați (inclusiv reprezentarea statului), dintre consiliul, directori şi alte persoane interesate care urmează să asigure un management eficient, responsabil și transparent, va fi reglementat de un ansamblu de reguli prevăzute în Codul-model de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat (Cod), aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 27 octombrie curent.

 

Codul este structurat în mai multe capitole ce reglementează aspecte aferente cadrului general de desfășurare a activității întreprinderii; drepturilor acționarilor, inclusiv drepturile specifice ale autorității publice a statului în calitate de acționar/asociat; organelor de conducere și control; politicii de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere; conflictului de interese; auditului, controlului intern și managementului riscului; raportării și transparenței etc.

 

Se prevede că întreprinderea va prezenta situaţiile financiare fondatorului şi Serviciului situaţiilor financiare. Totodată, întreprinderea, în calitate de entitate mijlocie/entitate mică, va fi obligată să prezinte situaţii financiare anuale proprii şi consolidate în termen de 90 de zile următoare anului de gestiune.

 

La rândul său, întreprinderea - entitate de interes public va prezenta situaţiile financiare semianuale proprii pentru primul semestru în termen de 30 de zile următoare semestrului de gestiune; situaţii financiare anuale proprii şi consolidate în termen de 120 de zile următoare anului de gestiune. De asemenea, se va întocmi raport anual al întreprinderii conform prevederilor art.18 alin.(2) din Legea nr. 246/2017 cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală. Situațiile financiare și raportul anual al întreprinderii, conform Codului, urmează a fi verificate de un auditor independent.

 

Monitorizarea implementării Codului va fi asigurată de Consiliul întreprinderii. Anual, întreprinderea va întocmi o Declarație de guvernanță corporativă care va fi parte componentă a raportului anual al întreprinderii, inclusiv a conducerii (conform Anexei la Cod). Declarația va indica modul în care întreprinderea s-a conformat sau s-a abătut de la prevederile Codului și va răspunde la următoarele întrebări: care sunt motivele abaterii de la anumite prevederi din prezentul Cod; cum a fost luată decizia de a se abate de la anumite prevederi din prezentul Cod; dacă abaterea este limitată în timp, când se preconizează că întreprinderea se va conforma; dacă este cazul, măsura luată în locul conformării și explicația în ce fel măsura respectivă atinge obiectivul Codului în ansamblu, sau să clarifice modul în care aceasta contribuie la o bună guvernanță corporativă a întreprinderii.

 

Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea Codului stabilește că autoritățile administrației publice centrale (care exercită funcția de fondator/acționar/asociat), în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, vor asigura aprobarea Codului de guvernanță corporativă de către ÎS, care fac parte din categoria entităților de interes public, entităților mari sau entităților mijlocii, în corespundere cu legislația contabilă. Totodată, pentru alte categorii de entități decât cele menționate supra, aprobarea Codul va fi cu titlu de recomandare.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

963 vizualizări

Data publicării:

27 Octombrie /2023 11:35

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

întreprinderi de stat

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon